100% гаранции: Управляващите договориха национално финансиране за нов водопровод на жк „Бистрица”

DenNews.bg
13.07.2016
размер на текста:

100% гаранции за отпускане на финансиране за подмяна на водопровода на най-големия квартал на Дупница – жк „Бистрица” е дала министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след няколко срещи с председателя на Общински съвет Ивайло Константинов. Средствата ще бъдат изплатени на няколко етапа.
„Водопроводът ще бъде подменен не за сметка на общината, а с национално финансиране. Уточняването на подмяната на ВиК-мрежата спираше започването на проекта за благоустрояване на жк „Бистрица”, който ще се реализира по програмата „Региони в растеж”. Финансирането за водопровода вече е факт, а преговорите за отпускане на средства за подмяна на канала продължават”, обясни на пресконференцията си вчера Константинов.
Подмяната на ВиК-мрежата преди осъществяване на ремонта на надземната инфраструктура е изключително важна, защото едно от изискванията е преди старта на проекта кметът Методи Чимев да подпише декларация, че минимум 5 г. няма да се предприема разкопаване.
През тази седмица ще има две нови срещи с министър Павлова за договаряне на финансиране на подмяна на канализацията от ПУДОС към екоминистерството.

„Парите от ПУДОС са много сериозни, а за водопровода на жк „Бистрица” ще се получат плащания на два етапа – първо 1 906 000 лв., а след това 2 450 000 лв. Крайното решение за подмяна на канализацията ще обявим, когато имаме окончателен резултат”, поясни още Константинов.
На сесията в петък общинските съветници трябва да дадат съгласие за кандидатстване с проект Интегриран градски транспорт. Той предвижда подмяна на ВиК-мрежата на всички главни пътни артерии, по които се движи масов транспорт, както и изграждане на инфраструктурата на социалните жилища. По този проект се предвижда да бъдат усвоени около 6 млн. лв.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети