Търсят се управители на три общински дружества в Дупница

DenNews.bg
12.07.2016
размер на текста:

Насрочването на конкурси за избор на управители на общинската болница, финансово-счетоводната къща и ГУМ, ще бъде решено от общинските съветници на предстоящата сесия в петък.
Такъв конкурс би трябвало да се проведе и за ВиК, но на председателски съвет е решено той да бъде забавен, докато не се изясни бъдещето на дружеството, а именно развоя на присъединяването на Дупница към ВиК-асоциацията на област Кюстендил, обясни на пресконференция днес председателят на Общински съвет Ивайло Константинов.
Причината за насрочването на конкурси е, че договорите на настоящите управители изтичат. Такъв е случаят и с временно изпълняващият длъжността управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Росен Тимчев, който бе назначен за срок от 6 месеца.
„Затова за мен е изключително странно, че в болницата се появи подписка в негова защита. Той пое ангажимента да изпълни една изключително тежка програма, а финансовите резултати и конкретните мерки показват, че поетите ангажименти се изпълняват. А назначаването му бе със срок от шест месеца. Тук не си играем на кръгове и театри. Тук имаме ясен срок, който изтича и трябва да се проведе нов конкурс. Нито сме снели доверието си от управителя, нито ще го снемем. Но щом е добър, знае и може, да се яви на конкурс. Още повече комисията на конкурса за болницата ще бъде само от външни експерти, за да избегнем всякакви съмнение за задкулисия. Няма да има дори представители на общинска администрация и ОбС”, коментира Константинов и обясни, че за него подписката е необяснима, защото създава впечатление, че има някакво напрежение и едва ли не Тимчев бива отстраняван.
„Подписката казва, че реформата е перфектна, резултатите са такива каквито не са били никога, а климатът в болницата е по-добър от всякога. Моят отговор е, че единствената причина за насрочването на конкурс е, че договорът на Тимчев бе 6-месечен и изтича”, посочи председателят на ОбС.
Константинов призна, че е имал среща с общинските съветници и бивши началници в общинската болница д-р Крум Бонев и д-р Кирил Кирилов по отношение на техни забележки. „Тези забележки са ми се видели достатъчно сериозни, в следствие на което съм се срещал с Тимчев многократно. В неговите очи забележките не бяха толкова сериозни, колкото в техните. Но така или иначе, аз всеки сигнал го приемам за достоверен до момента, в който не бъде опроверган или потвърден. Фактите показват, че сигналите по-скоро са били субективни. Говоря на база резултат от проверките и конкретните финансови отчети”, каза още Константинов.
На предстоящата сесия съветниците ще решават и за кандидатстването за саниране на болницата с ЕСКО договор.
Както писахме, първоначалното намерение за осигуряване на финансиране по национална програма е невъзможно, тъй като болницата е търговско дружество. Изчисленията обаче показват, че МБАЛ ще може да покрива сама поемането на ЕСКО договор от спестените за отопление средства след осъществяване на енергоспестяващи мерки.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети