Скандал: Германия е шпионирала ЕС и НАТО

DenNews.bg
11.07.2016
размер на текста:

Германската Федерална разузнавателна служба през 2013 година е подслушвала правителствата на десетки страни от Европейския съюз и партньори от НАТО.
Това съобщи агенция ДПА, позовавайки се на документ на парламентарната комисия по контрол на специалните служби в Германия. Междувременно в Бундестага се обсъжда затягане на контрола над разузнаването.
„Особено интензивно е било подслушването на дипломатически представителства на страните от ЕС и НАТО в целия свят”, посочва ДПА.
Германското разузнаване е следило 3,3 хиляди обекта, между които има държавни глави и правителствени ръководители, министри, военни учреждения. Обектите на най-високо ниво са били „няколко десетки”.
Отначало, след разкритията на агента на ЦРУ Едуард Сноудън стана ясно, че американското разузнаване е шпионирало стотици хиляди граждани в Германия. После скандалът обаче доби друг обрат – оказа се, че американците са били подпомогнати в следенето на европейските си обекти от германските служби. Скандалът вече струва поста на шефа на германското разузнаване Герхард Шиндлер. От Федерална разузнавателна служба нееднократно са изтъквали, че след разкритията на Сноудън през 2013 година практиката за следене на партньори от НАТО и ЕС е била преустановена.
 Последните данни обаче могат да създадат дипломатически трудности за германското правителство, особено на фона на сложната ситуация в ЕС след Брекзит.

Източник: Vesti.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети