Виновник за атентата на летището в Истанбул е бил политически бежанец у нас

DenNews.bg
01.07.2016
размер на текста:

Ахмед Чатаев – Едноръкия, който е сочен като един от организаторите на терористичното нападение на летището в Истанбул преди дни, е имал статут на политически бежанец и се е ползвал с всички права като такъв в България. Това обясни адвокат Веселин Георгиев, който е представлявал Чатаев у нас.
Той е чеченски сепаратист, като през 2011 г. е задържан у нас при опит да премине нелегално през ГКПП „Капитан Андреево” от България в Турция, като е бил издирван от Русия за тероризъм.
„По време на делото имаше изключителна активност от страна на правозащитни организации. На втора инстанция съдът нямаше думата, защото прокурорът оттегли искането и съдът не се е произнесъл”, обясни адвокатът на Чатаев пред БиТиВи.
По-късно чеченецът е арестуван последователно в Швеция, Украйна и Грузия за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници, вместо да бъде екстрадиран в Русия.
В крайна сметка Чатаев се влива в редиците терористичната групировка „Ислямска държава”. Там, по думите на руските власти, чеченецът оглавява банда за организиране на терористични атентати в Русия и Европа. Част от нея е разбита в началото на годината, а властите в Москва тогава съобщават, че са предотвратили 30 атентата. Самият Чатаев не е заловен.
„С Чатаев се запознахме в съдебна зала. Аз чаках своя ред, той беше доведен за предварителна мярка 72 часа. Чух разговора между него и неговата преводачка, която той заподозря, че е руска гражданка. Той отказа тя да го представлява в съда. Попита ме дали съм руснак и оттам нататък каза, че иска аз да съм му адвокат”, спомня си Георгиев.
„Съдът без мотив оттегли искането за екстрадиране в Русия, което е означавало, че искането не е адекватно”, поясни адвокатът.
По думите му, близките и семейството на Чатаев са писали редовно на различни институции за правата на човека. Европейският съд за правата на човека е поискал да бъде информиран как протича делото срещу Чатаев.
„В деня на решението трябваше да изпратим копие от акта на Апелативен съд Хасково, за да може да реагира Европейският съд за правата на човека. Може би това беше мотивът за оттегляне на искането за екстрадация”, допълва Георгиев.
„Чатаев е интелигентен човек, завършил е химия, нефтопроизводство, мисля. Обаятелен, владеещ няколко езика. Той ми поиска Коран на руски език и аз, понеже съм в добри отношения с мюфтията, той ми даде Коран и едно молитвено килимче. Чатаев беше много религиозен”, допълва Георгиев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети