Здравната карта поряза Дупница до кокал: 50% от леглата на водещите отделения, включително детско, са закрити

DenNews.bg
08.06.2016
размер на текста:

Здравната карта, спусната от ведомството на министър Петър Москов, поряза здравеопазването в Дупница до кокал. 50% от леглата на водещите отделения в общинската болница, включително детско отделение, са закрити. Наред с това става ясно, че Дупница остава и без отделение по инвазивна кардиология – 25-те легла в частната болница по пътеката от най-висока компетентност, липсват в здравната карта.
Намалението на леглата в общинската болница е от 180 на 120.
Вътрешно отделение, най-работещото, остава с 9 легла по-малко - от 43 на 34.

 

Най-ощетено е детско отделение, където от 30 педиатрични легла са оставени 16.


В хирургично отделение от 14 легла остават 9, шест по-малко с леглата и в АГ отделението - от 16 на 10.


Остър протест и несъгласие с така наложения брой легла

 

изразиха на пресконференция вчера управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Росен Тимчев и специалистите от общинската болница д-р Гюзелева, д-р Кючуков и доц. Недин.
„Изразяваме нашия остър протест, като ръководство, като лекари и като дупничани, по отношение на това което се случва със здравна карта и поредната реформа в здравеопазването. Категорично не приемаме унизителното положение в което е поставено здравеопазването в Дупница и в цялата бивша Дупнишка околия. Методиката на здравната карта за нас е несправедлива и не отчита реално нашата дейност. Намаляването на броя легла в повечето отделения е необосновано и е наложено, въпреки че ние запазихме целия набор пътеки, по които е работено досега. С намаляването на броя на леглата нашата работа категорично ще бъде затруднена, административно ще бъдем изправени до стената. Въпреки това ние няма да спрем да оквзаме медицинска помощ.

 

Положението в което е поставена Дупница, здравеопазването в общината и града, е възмутително.

 

Това касае и колегите от другото здравно заведение на територията на общината, за които също изказвам съжаление. Те също са ударени и смятам, че това е недостойно отношение и удар по Дупница. По най-остър начин изразявам протеста на всички служители на болницата – лекари, среден, административен, всякакъв персонал. Всички завеждащи на медицинския съвет днес бяха единодушни, ръководството застава твърдо зад тях, че ще настояваме и ще използваме всички необходими канали за преразглеждане на тази методика. Не може да бъде поставяно общинското здравеопазване на колене по един такъв арогантен начин. Ще настояваме пред всички възможни инстанции, уведомили сме Българския лекарски съюз. Аз ще имам грижата да повдигна въпроса на ниво парламентарна комисия и ще се борим с доводи, които мисля, че имаме, за преразглеждане на тази ситуация. До тогава ще продължим да работим в условия, поставени от хора, които нямат никакъв досег с реалното здравеопазване, какъвто моите колеги имат и спасяват човешки животи, а не седят на хладно в кабинета в министерството да си пишат извънредна работа за заплата за 10000 лв. на месец. Онези хора са скъсали просто връзката с реалното здравеопазване. Поставени в тази ситуация ние ще продължим своята работа и няма да отказваме помощ на никой, въпреки рестрикциите, пред които сме поставени. Ще работим все така с поглед към пациента и все така качествено”, коментира управителя на болницата Росен Тимчев.

 

Д-р Гюзелева обясни, че най-големият проблем е, че по този начин ще се увеличи надлимитната дейност, чието заплащане от Касата е под въпрос.

 

„Здравната карта е изработена в министерството и е пусната централно за цялата държава. Не може да излезем от посочения брой легла. Задължително ще имаме надлимитна дейност, защото броят пациенти, които преминават, са върху повече легла. Тази надлимитна дейност ще бъде под въпрос за заплащане от Касата. В крайна сметка това е основен проблем. Реакциите ще бъдат в тази посока, абсолютно аргументирано - за обслужвания район и население какви легла на практика са нужни”, обясни д-р Гюзелева.

 

И към момента общинската болница има около 200 000 лв. неизплатени от Касата за надлимитна дейност

 

150 000 лв. са за миналата година, а около 50 000 лв. от началото на 2016-а година.
"Действително почти всички отделения са поствени в условия да има много надлемитна дейност, която не е ясно как ще се заплаща – дано не остане за сметка на болницата. В крайна сметка ние трябва да гледаме пациентите”, коментира и доц. Недин.
И д-р Кючуков потвърди, че в болницата е поствена пред чисто финансово ограничение от страна на Здравната каса, а

 

това орязва и възможностите за осъвременяване на здравеопазването.

 

„За съжаление това няма да ни позволи да развием някои високотехнологични методи за лечение, които можем да приложим в Дупница. Както знаете, единственото място в Кюстендилска област, където се извършват безкръвни операции е нашата болница. За разширяването на обема на тези операции са необходими финансови средства, които по клинични пътеки трудно ще можем да ги осигурим", обясни д-р Кючуков.


При съчиняването на здравната карта не са ползвани конкретни критерии за броя на леглата, а основното орязване е именно в Дупница.


„Остро възразявам и срещу това, че основното намаление на легла е именно в Дупница. Моите уважения към статута на болницата в Кюстендил, която е държавна собственост и е областна болница, но тук също живеят живи хора, а ние оказваме помощ. Смея да твърдя не на по-лошо ниво, а дори в някои случаи на по-високо”, посочи още Тимчев.
Д-р Гюзелева обясни, че има случаи, в които областните болници поемат работата на общинските, „но този случай не е валиден за нас, тъй като нито един пациент не е изпратен за диагностика в областната болница”.
Управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” обясни още, че при воденето на преговорите критериите за определяне на броя на леглата са споменати мимоходом.
„Истината е, че тогава представителите на общинска болница се съгласиха и не задаваха никакви въпроси. На тази среща присъстваха д-р Попниколов от частната болница, аз, в качеството ми на съветник към парламентарната комисия по здравеопазване, народният представител Иван Ибришимов, тогавашният болничен управител д-р Таушански и тогавашният му заместник д-р Крум Бонев. Аз тогава не бях в качеството да поставям питания. При самото подписване вече никоя болница не е имала право да дискутира нищо друго освен пътеките, там може да преговаряш. Това което е като здравна карта е спуснато на национално ниво и там нямаш никаква възможност за протест и дискусия. То просто е спуснато”, каза още Тимчев и на няколко пъти изрази надежда, че няма да се стигне до връщане на пациенти.
„Ще направим всичко възможно. Знаете, че общинска болница е ценна с това – ние не връщаме пациенти и не отказваме помощ, каквото и да ни струва. Поставени в новите условия не знам дали ще можем да си го позволим. Надявам се да не се налага да връщаме пациенти”, коментира Тимчев.

 

Единствен вариант за увеличаване на броя на легла към момента е при спешна необходимост, като например епидемия.

 

Това обаче лекарите не си пожелават.
„При такава необходимост можем да увеличим леглата с вътрешна заповед и с разрешение от РЗОК. Това не отменя проблема, но пък хората могат да бъдат спокойни, че в такава ситуация, дано не е случва, има как да реагираме”, обясни още болничният шеф.
Що се отнася до неизплатените близо 200 000 лв. за надлимитна дейност Тимчев обясни, че това е реално изработена от болницата дейност с реални пациенти, „а не нещо, което сме откраднали от държавата, затова се надявам че ще бъде изплатено”.
Управителят изрази надежда, че Касата няма да си позволи своеволни действия по отношение на спешността. „Ние работим в много случаи в условията на спешност – животозастрашаващи случаи, в които трябва да реагираме своевременно. Тук сме да пазим здравето и човешкия живот, ние не сме чиновници. Надявам се да не се стигне до изненади и тук”, обясни Тимчев.

 

Преразглеждането на здравната карта зависи единствено от министерството,

 

а болницата ще използва всички възможни канали за израз на категоричното несъгласие с орязването на леглата.

Към момента за символични или ефективни протести е рано да се говори.


„Със сигурност ще има реакция от страна на Българския лекарски съюз, от други болници. Ще изчакаме. Надявам се картата да бъде преразгледана”, коментира д-р Гюзелева.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети