Телефонните измамници с нов трик, лъжат от името на Здравната каса

DenNews.bg
08.06.2016
размер на текста:

Телефонните измамници са разширили обхвата на схемите за заблуда, които използват, предупреждават от полицията. Най-новият трик на измамниците е да използват името на Здравната каса, пише news.bg. С нововъведението е заблудена 76-годишна жена от Шумен.
Мним лекар позвънил на телефона на пенсионерката и обяснил, че синът й е приет в болница след токов удар. За него се полагали медицински грижи, а разходите по тях щели да се поемат от НЗОК.
В момента обаче касата не разполагала с толкова пари. Затова „лекарят” помолил жената да услужи с 5000 евро, които щели да й бъдат възстановени ден по-късно.
Вярвайки че помага на сина си, пенсионерката предала исканата сума на „представител на болницата”. Малко по-късно тя разбрала, че е била измамена те се обърнала към полицията.
Не за първи път престъпници се представят по телефона като лекари. Но включването на НЗОК в схемата е нещо сравнително ново.
Неотдавна пък бе разпространено предупреждение, че престъпниците вече прибягват до комбинирани схеми и сценарии. Измамниците не се свенят да се представят за лекари, следователи и полицаи.
От полицията отново и отново напомнят на хората да не се доверяват на непознати. Ако имат и най-малкото съмнение, първо да потърсят близките си, да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети