Десетки убити и ранени при двоен атентат край Кабул

DenNews.bg
30.06.2016
размер на текста:

Десетки са убити и ранени при двоен атентат, дело на две камикадзета с натъпкани с коли експлозиви срещу автобуси, превозващи току-що встъпили в длъжност полицаи в покрайнините на Кабул.
По първоначална информация три автобуса били атакувани, когато приближавали афганистанската столица от съседната провинция Вардак. Броят на загиналите и пострадалите все още не е уточнен, едни медии съобщават за 27 загинали и 40 ранени, а други – за 30 убити и 50 пострадали.
Говорителят на талибаните Забихулах Муджахид заявява, че първото нападение е било насочено срещу автобусите, превозващи полицейски кадети и техните инструктори. После, когато спасителите и екипите за извънредни ситуации пристигнали, вторият атентатор забил натъпканата си с експлозиви кола в техните превозни средства, убивайки десетки.
Атаките подчертават смъртоносната заплаха за сигурността на Афганистан, само седмица преди срещата на върха на НАТО във Варшава. Там се очаква лидерите да дискутират дали да продължат подкрепата си за правителството в Кабул.
Под ръководството на новия лидер Молла Хаибатулла Ахундзада, който пое поста миналия месец, след като предшественикът му - Молла Ахтар Мансур бе убит от американски дрон, талибаните дадоха ясно да се разбере, че ще продължат атаките срещу подкрепяното от запада правителство.
Последните самоубийствени атаки по време на свещения месец Рамадан, се случват 10 дни след нападение срещу автобус, транспортиращ непалски охранители, работещи за Канадското посолство в Кабул. Тогава загинаха 14 души.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети