Ден на траур в памет на жертвите на атентата на летище „Ататюрк”

DenNews.bg
30.06.2016
размер на текста:

Днес в Турция е обявен национален траур, знамената са свалени наполовина в памет на жертвите на атентата на летище „Ататюрк”.
Броят на жертвите вече е 42-ма, а ранените са 238, 40 от които са в много тежко състояние.
Никой все още не е поел отговорност за тройния атентат, но още вчера турският премиер Йълдъръм заяви, че следите водят към терористичната групировка Ислямска държава. Освен това в стила на терористичната организация е да не заявява авторство при атаки в Турция.
И според директора на ЦРУ Джон Бренън терористичният акт носи безспорно почерка на ИД.
В кръга на заподозрените остават и кюрдските сепаратисти от ПКК, които са във война с Турция от 1984 г.
Според експерти целта е избрана символично. Веднъж заради мащаба на човешките и икономическите щети – международното летище в европейската част на Турция, през което годишно преминават около 60 млн. души, е 11-ото по големина в света и 3-то в Европа. Втори път – летището носи името на основателя на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк и това го прави предпочитана мишена за джихадистите, които искат налагането на нов халифат.
Във видео от миналия август ИД открито призова турците за бунт срещу президента Ердоган и завладяване на Истанбул, припомня Фигаро. „Турското правителство в Истанбул, бившата столица на Отоманската империя, има огромна символична стойност за армията на фанатиците“, коментира експертът Антъни Скинър.
През последните 6 месеца това е третата атака в Истанбул, за която властите обвиняват ИД. През януари камикадзе детонира колан с експлозиви в историческия квартал Султанахмет. През март бе ударена голямата пешеходна артерия Истиклял. Според експерти това е отговорът на терористите след засилването на офанзива срещу ИД и по-активните действия на Турция заедна с международната коалиция.

Турските власти започнаха да въстановяват събитията преди атентата миналата нощ на международното летище в Истанбул „Ататюрк“. Тримата камикадзе са пристигнали вероятно с такси, открили са стрелба по хората на летището, влезли в престрелка с полицаите, охраняващи входа на терминала за международни полети, и след това последователно са се взривили.
Според правителствен източник първата атака е започнала около 22,00 на нивото със залата за пристигащи. Терористът е детонирал експлозива преди металдетекторите. Вторият атентатор се е възползвал от хаоса и се е добрал до горния етаж за заминаващи, за да се взриви там. Третият, останал пред входа на летището, е задействал бомбата близо до паркинга за таксита – вероятно с идеята да убие още хора, бягащи навън след първите два взрива.

Повечето загинали са турци, но сред тях има и 13 чужденци – петима саудитци, двама иракчани, по един гражданин на Йордания, Узбекистан, Иран, Тунис, Китай и Украйна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети