Самоубийствен атентат удари Истанбул, 36 души са убити

DenNews.bg
29.06.2016
размер на текста:

Самоубийствен атентат удари летище „Ататюрк” в Истанбул. 36 души са загинали в тройната експлозия. Сред жертвите от нападенията снощи може да има и чужденци. Ранените са 147. Някои са в тежко състояние.
Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм съобщи, че според първоначалните данни от разследването тримата атентатори са стреляли по хората, преди да се взривят. Той съобщи също, че атентаторите са дошли на летището с такси.
Премиерът заяви, че атаката показва, че тероризмът е глобална заплаха. Той подчерта, че е от значение, че тази атака става в момент, в който Турция постига успехи в борбата с тероризма.
Йълдъръм заяви, че засега изводите на разследващите насочват към отговорност на терористичната организация Ислямска държава за атентата.

Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщи МВнР.

Българският консул е на летището и следи развитието на събитията, се казва в съобщение на ведомството. Посолството на Република България в Анкара и Генералното консулство на страната ни в Истанбул следят ситуацията и са във връзка с компетентните турски власти.

Редовният полет от София за Истанбул е пренасочен своевременно към Измир, се казва в съобщение на министерството на транспорта и информационните технологии. Няма опасност за българските граждани, които са били на борда на самолета.

Във връзка с атентата в Истанбул, летище София е приело извънредно кацане на самолет на Еър Франс. Командирът на полета е взел решение да се върне в Париж.
По заповед на транспортния министър Ивайло Московски, при необходимост българските летища в София, Бургас и Варна имат готовност да приемат до 23 машини, в зависимост от типа и категорията самолети.

Извънредната ситуация над въздушното ни пространство се наблюдава лично от министър Московски.

Към момента е обявен Рейд Зиро (нулеви въздушни операции) за въздушното пространство над Истанбул и района.

Нападението беше осъдено от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който призова за засилено международно сътрудничество в борбата с подобни терористични актове.
САЩ също осъдиха твърдо атентатите и припомниха, че подобно на атентатите на летището в Брюксел сега е било атакувано международното летище в Истанбул - символ на връзките, които обединяват света.
САЩ обещаха подкрепа за Турция, която е партньор и съюзник от НАТО.
На три летища в Ню Йорк и Ню Джърси след нападенията в Истанбул полицията вече започна да патрулира с тактически оръжия. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети