Заветното „да” за наливане на 4 млн. евро в селата на Дупница и Бобов дол дойде

DenNews.bg
27.06.2016
размер на текста:

Включването на община Дупница в МИГ "Разметаница" в партньорство с община Бобов дол получи одобрение от Министерство на земеделието.
Това означава, че организации и двете общини ще могат да кандидатстват за 4 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони. Както сме писали, партньори по проекта от страна на община Дупница ще бъдат читалищата в селата Бистрица, Самораново и Яхиново, както и три фирми от Крайници, Джерман и Червен брег.

 

Припомняме, че сагата около присъединяването на Дупница към МИГ „Разметаница” се проточи повече от година и бе пред провал. Решението бе взето едва от настоящия състав на Общински съвет-Дупница, след като преди това бе отлагано на два пъти в предходния мандат на местния парламент. Размотаването дойде, след като съветниците Костадин Костадинов от Обединен демократичен блок и Станислав Павлов от БСП изказаха съмнения за непрозрачен избор на фирмите-партньори и недостатъчна прозрачност при обсъжданията. Заради забавянето се стигна до изпускане на срока за подаване на документите в Министерство на земеделието и храните. За щастие вторият шанс дойде, след като министерството удължи срока за подаване на документи за кандидатстване до 11-ти декември.

 

В края на миналата седмица в община Дупница е получено писмо за одобрение, което означава, че ще бъде получено и финансиране за написването на задълбочена стратегия за развитие на селата в двете общини.
„Специално за община Дупница абсолютно всички инвестиции, които ще бъдат одобрени ще бъдат само за селата, като това бе и причината да се борим през миналата година за присъединяването към МИГ „Разметаница”. Не е тайна, че сме длъжници на селата и сега имаме идеална възможност да се насочат немалко средства към тях. Предвиждаме в началото на септември да започне същинската работа с общоселски събрания във всички села, а периода до тогава ще използваме за административните дейности по подготовката”, обясни зам.-кметът по европейските програми Красимир Георгиев.
Идеята е на общоселските събрания да присъстват възможно най-много местни жители, които да изкажат мнения и предложения, както и да покажат конкретните проблеми на селата.
„Това е най-важното, защото именно най-полезното трябва да бъде заложено в стратегията и да имаме готовност да кандидатстваме за допустимите за финансиране дейности. Право на финансиране ще имат читалищата - за ремонт и оборудване, самодейните състави - за носии и облекла, предприемачи, неправителствени организации, земеделски производители и други. В първите месеци на 2017 година трябва да започнат конкретните дейности”, посочи още Георгиев.
Освен за читалищата и самодейните групи, може да се кандидатства и за подобряване на инфраструктурата, като това ще стане чрез съвместно между община Дупница и съответното кметство. Финансиране може да се търси и от земеделските призводители и желаещите да развиват бизнес в селата.
„Разбира се, на всяко общоселско събрание ще има експерти, които са наясно с тематиката и ще могат да съдействат на хората, както за реализиране на идеите, така и при подготовката на документите", обясни още Красимир Георгиев.
Както е известно още от миналата година, чрез МИГ "Разметаница" се очаква да влязат общо над 4 млн. евро по тези дейности в селата на двете общини. "Точна сума няма как да бъде цитирана, тъй като зависи от обема дейности. Но колкото повече, толкова повече. Отворена е програмата, така че ние ще се стремим максимално повече да успеем да привлечем за селата", заключи Георгиев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети