КНСБ-Дупница с апел към шефовете: Осигурявайте почивки в горещините

DenNews.bg
27.06.2016
размер на текста:

Във връзка с нарастващите летни горещини КНСБ – Дупница отправя апел към работодателите за осигуряване на разхладителни напитки за работещите на открито или в цехове и халета, където при производството се развиват високи температури. Необходими са и периодични почивки, а когато е наложително и спиране на работа за даден период от време. Главната инспекция по труда трябва да засили контрола за спазване изискванията по безопасните и здравословни условия на труд.
С повишаването на температурите през лятото възниква и опасността от хипертермия /прегряване на организма/, топлинен и слънчев удар по време на работа. За да се намали рискът е необходимо да се предприемат някои превантивни мерки:
• Постоянно проветряване на неклиматизираните помещения;
• Осигуряване на работно облекло, улесняващо топлоотделянето – от естествени материи /памук, лен/, с подходящ дизайн /удобно и широко/. При работа на открито – защита на главата с шапка, използване на работно облекло със светъл цвят;
• Осигуряване на рационален питеен режим с оглед компенсиране на загубите на течности и минерални соли /минерална вода, чай, айрян/;
• При възможност монтиране на средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите;
• Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори и др. средства за защита от пряко слънчево огряване;
• Други подходящи мерки са преместването на работата на места без достъп на пряка слънчева светлина, например в приземни етажи;
• Оборудване на климатизирани помещения за рационално охлаждане и почивка.
При работа на открито важно място заемат и организационните мерки, които включват промяна на работното време, така че да се избягва работата в най-горещите часове на деня – започване на работа в ранните часове на деня и / или приключване във вечерните часове.
Продължителността на въздействие на високите температури може да се намали чрез въвеждане на повече и по-продължителни регламентирани почивки по време на работа, провеждани в специално обзаведените помещения с оптимален микроклимат /рекреационни възли/.
Работодателите следва да полагат особени грижи за работещите непълнолетни лица.
Забранява се работа на непълнолетни лица при температура на въздуха в помещение над +25 градуса, като се допуска температура на въздуха до +28 градуса в случаите, когато температурата на външния въздух е над +25 градуса. Забранена е работа на открито на непълнолетни лица при температури над + 30 градуса.
Освен тези мерки за превенция, работодателят трябва да създаде организация за ефективно оказване на помощ в случай на инцидент - топлинен или слънчев удар, която следва да започне веднага след появата на първите признаци.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети