Компютър ще избира кой полицай какво ще разследва в Дупница и Кюстендил

DenNews.bg
24.06.2016
размер на текста:

Принципът на случайното разпределение на постъпилите досъдебни производства, чрез компютърна програма, вече действа в Областната дирекция на МВР – Кюстендил.
Това се осъществява с активното съдействие на
административните ръководители на Окръжната и Районната прокуратура в Кюстендил, както и на Районната прокуратура в Дупница.
От началото на лятото продуктът работи в пробен режим, но дори и за изминалите няколко седмици отзивите са повече от добри. Преди всичко, това ще осигури равномерното натоварване на разследващите полицаи, както и елиминиране на всякакви съмнения относно начина на разпределяне на делата.
Продуктът предоставя възможност и за отчитането на фактическата и правна сложност на досъдебните производства.
Понастоящем с подкрепата на магистратите от трите прокуратури се разработват вътрешните правила за приложението на разпределението на досъдебните производства на принципа на случайния подбор, като от 1 юли този принцип ще бъде прилаган за всички новопостъпили производства.
Инициативата за въвеждането на програмата е на
административния ръководител на Районна прокуратура - Асеновград, където този продукт е приложен за пръв път.
Областната дирекция в Кюстендил е от първите на територията на страната, в която случайното разпределение на досъдебните производства е въведено изцяло на областно ниво.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети