Кметът Гелев има месец да изготви план за финансова стабилизация на Сапарева баня

DenNews.bg
24.06.2016
размер на текста:

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев има месец, за да изготви оздравителен план, чиято цел е финансовото стабилизиране на общината, но и задължително условие за получаване на безлихвен заем от държавата.
Предложението за стартиране на процедурата за изготвяне на оздравителен план бе одобрено на редовната сесия на Общински съвет вчера.
Сапарева баня попада сред 36-те общини с финансови проблеми, които могат да получат безлихвен заем. Задължително, за да може общината да кандидатства за държавна помощ, трябва да бъде в ход процедура по оздравяване. В плана ще бъдат заложени мерки за повишаване на събираемостта на местните данъци и такси, която в Сапарева баня е едва 51%. Трябва да се предприеме и намаляване на разходите.
Кметът Калин Гелев трябва да бъде готов с оздравителния план след месец, след което ще се проведе обществено обсъждане. След това Общински съвет трябва да одобри изготвения план и да определи срока на действието му.
Със стартирането на плана общината вече ще може да поиска отпускането на заема, който е размер на 15% от собствените приходи за годината. По време на действие на плана и евентуалното реализиране на финансовата стабилизация със заема ще стане под мониторинг от страна на финансовия министър.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети