Германия призна геноцида над арменците

DenNews.bg
02.06.2016
размер на текста:

 Германският парламент одобри резолюция за обявяване на масовите убийства на арменци от османските турци по време на Първата световна война за "геноцид", информира Би Би Си.
Турция възрази остро против резолюцията на Бундестага (долната камара), и предупреди, че това може да навреди на връзките.
Арменците твърдят, че до 1,5 милиона техни сънародници са агинали в зверствата от 1915 г. Турция . От своя страна Турция настоява, че цифрата е далеч по-малка и не се вмества в термина «геноцид»
Моментът е изключително деликатен, тъй като ЕС се нуждае от това Турция да помогне за спиране на миграционния наплив.
Повече от 20 държави, включително Франция и Русия, както и папа Франциск, са признали убийствата от 1915 г. като геноцид.
Турция отрича, че е имало систематичен кампания за клане християнски арменци като етническа група по време на Първата световна война. Страната също така посочва, че много турски цивилни са загинали в безредиците по време на разпадането на Османската империя.
Канцлер Ангела Меркел не бе в Бундестага при гласуването. Нейните Християндемократи (ХДС), техните коалиционни партньори социалдемократите (SPD) и Зелените подкрепиха резолюцията, а гласуването в полза беше поразително като резултатът бе само 1 "против" и 1 "въздържал се".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети