Спряха продажбата на печурки в „Кауфланд” след натравяне на семейство

DenNews.bg
16.06.2016
размер на текста:

Българската агенция по безопасност на храните разпореди наличните количества култивирани печуррки да бъдат изтеглени от всички магазини на веригата „Кауфланд”, след като вчера семейство се натрови с гъби.
Разпореждането е във връзка с проверка на съмнение за токсикологично натравяне на семейство от трима души. Хората са консумирали култивирани гъби печурки, закупени от магазин на „Кауфланд” в столицата. Сигналът е подаден вчера следобед от Столична Регионална здравна инспекция (РЗИ).
Агенцията по храните е наложила и забрана за продажба на печурките. Инспектори са изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби, предлагани във веригата.
Сигналът за натровени с гъби постъпил в РЗИ в 15.00 часа от изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска” доц. Константин Ангелов. Двама от отровените били хоспитализирани в болницата, а третият – пренасочен за лечение към „Пирогов”.
От РЗИ съобщават, че и тримата пациенти са били консултирани от токсиколог в „Пирогов”. Направени са изследвания и е бил доказан холинолитичен синдром, който най-вероятно се дължи на натравяне с гъби.
По данни на болниците състоянието на пациентите е стабилизирано. Те са под постоянен лекарски контрол.
И тримата натровени са от едно семейство. На 13 юни те яли заешка яхния с лук, моркови и култивирани печурки, които били купени от магазин на „Кауфланд” в София.
В 15.10 часа за хранителното натравяне бил информиран шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Антон Генов, за да бъдат предприети мерки за спирането от продажба и изземване на всички налични количества гъби и доказването на токсина, причинил отравянето.
Шефът на БАБХ д-р Любомир Кулински е бил информиран в 15.13 часа.
От РЗИ уточняват, че след като бъде проведено епидемиологично проучване и бъде събрана необходимата информация, тя ще бъде подадена до здравното министерство.
По-късно от „Кауфланд” разпространиха съобщение, че на този етап нямат данни натравянето действително да е предизвикано от продукт, закупен от веригата.
Въпреки че БАБХ наложи забрана за изтегляне от обектите на Kaufland само на количествата култивирани печурки, до изясняване на случая, Kaufland България взе решение от продажба да бъдат спрени всички видове гъби, налични в нашите хипермаркети, се подчертава в мейла до медиите.
В последствие от веригата разпространиха нова подробна информация.
Производителят на гъбите поставени под възбрана от БАБХ е полската фирма East Mushrooms SP. z.o.o. Фирмата е сертифицирана по GLOBAL G.A.P. - сертификат за проследяемост на стоката. Фирмата е с дългогодишен опит и специализиран доставчик на гъби. Другата фирма доставчик е "Русев и Русев Син" ЕООД.
В периода 11 юни до 15 юни са продадени ориентировъчно 14 000 кг. от поставените под възбрана гъби.
Контролът се осъществява изцяло според всички изисквания на БАБХ - наличие на декларация от доставчикът, сертификат от производителя, както и чрез визуален контрол. Ориентировъчното количество гъби спрени от продажба е около 6 000 кг.
От този производител Кауфланд зарежда от 5 години. До този момент подобни случаи с отровени от гъби не са регистрирани, изтъкват от компанията.
Подчертава се, че до този момент няма категорични доказателства, че проблемът произтича от продадени в търговската мрежа гъби. Голямото количество продадени до този момент и липсата на каквито и да е други оплаквания допълват това предположение.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети