Дупничани спасиха захвърлено в реката кученце, търсим му дом и семейство

Десислава Панайотова-Янкова
15.06.2016
размер на текста:

Ники и Цвети секунди, след като са спасили Ривър. Снимки: DenNews.bg

Дупничани спасиха захвърлено в река Джерман кученце с набързо организирана мисия, след като разбират, че от два дни в района на Топлата вода се чува плач и немощен лай на пале.


Първа на мястото, разбира се, се оказва Снежана Банева (припомнете си за Снежи тук). Заради стръмния участък и тъмнината обаче тя единствено успява да се ориентира откъде идва лаят на кученцето, но не и да го види и да стигне до него. Почти цяла нощ остава на мястото, като единствено може да подсвирква на кученцето, за да му даде надежда. С утрото идва и организацията на спасителната мисия.
Кученцето се е озовало на брега откъм Кършия, на островче между два малки ръкава, издълбани от водата в сушата. Приятелката й Цвети Карастоянова успява да мине почти вертикален сипей в началото на трасето, което е единствен път към палето. Осъзнава обаче, че няма да се справи сама, когато попада в значително по-високите от нея треви и храсти. Така на помощ е повикан художникът и музикант Николай Табаков, бивш общински съветник и заклет планинар. Близо час отнема на Ники да направи с помощта на два пръчки пътечка в растителността, за да могат двамата с Цвети да достигнат до кученцето. През цялото време се напътствани от Снежана, която остава на брега откъм Топлата вода и наблюдава поведението на палето, защото страхът е да не би то да слезе във водата от уплах.
Всичко обаче приключва благополучно – спасителите и кученцето отново минават през джунглата от храсталаци, подминавайки няколко змии, за да се върне палето към живота.

„За съжаление това не е единствен случай. Има хора, ако може да ги наречем така, които се отървават от поколенията на кучетата си по този жесток начин – захвърлят ги в реката. Ясно е, че малките нямат шанс да оцелеят, но пък извергите не се смятат за убийци-не са отнели живота им лично, не са видели смъртта на животинките”, казва Снежи.
А кученцето вече има име – Ривър, т.е. река. Там където е била захвърлена, най-вероятно с другите от кучилото, за да умре, но намери път към по-добър живот. „Най-вероятно другите са се удавили, но някак си, с много мъки и страх, Рива (на галено) се е добрала до брега”, казва още Снежи.
А минути след извеждането й от сигурния гроб, Ривър беше посрещната от невероятно силния дъжд, който се изсипа вчера над Дупница. „Това можеше да е фатално, ако се бяхме забавили, защото там, където стоеше Рива, можеше и да не оцелее. Но сега знам, че това е знак, че ще й върви по вода. Страшно съм благодарна на Ники Табаков, че се притече на помощ. Благодарна съм и на Цвети, че нищо не може да я спре”, казва още Снежи.


А Ривър вече е рекордьор. От телцето й Снежи е извадила над 100 кърлежа. Вече е обезпаразитена, изкъпана, нахранена и спи на сигурно. Ще бъде и ваксинирана. Малката обаче има нужда от дом, където да се радва на река от грижи и обич и да забрави реката на ужасите.
Ривър е на около 2,5 месеца. Гальовно момиченце, но и с невероятни сила и характер, с които изтвоюва живота си обратно.
Ако искате да помогнете или да осиновите Ривър може да се свържете със Снежана Банева - тел. 0889 58 38 84.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети