УЕФА вдигна жълт картон на Русия и Англия за побоищата между фенове

DenNews.bg
13.06.2016
размер на текста:

Изпълнителният комитет на УЕФА заплаши Руския футболен съюз и Футболната асоциация на Англия с изхвърляне на националните им отбори от Европейското първенство във Франция, съобщи снощи пресслужбата на Европейската футболна федерация.
Причината са ексцесиите в Марсилия преди и след мача между двата отбора от група В, завършил 1:1 в събота.
В официалното съобщение се казва:
"Изпълнителният комитет на УЕФА изразява крайното си възмущение от жестоките сблъсъци в центъра на Марсилия. Подобно поведение на така наречените привърженици на националните отбори на Англия и Русия е недопустимо във футбола - спорта, който ние по всякакъв начин трябва да защитаваме.
Изпълнителният комитет на УЕФА отправи официални предупреждения на двете асоциации. Независимо от решенията, които ще вземат дисциплинарните инстанции за инцидентите на стадиона, Изпълкомът си оставя правото да наложи на Футболната асоциация и Руския футболен съюз допълнителни санкци - даже и евентуално изключване на техните отбори от участниците в Европейското първенство, ако подобно нещо се повтори.
Ние настояваме ФА и РФС да се обърнат към своите привърженици с призив те да се държат достойно.
Също искаме да изразим публична подкрепа на организаторите и на френските сили по охрана на реда, които в тази сложна ситуация правят всичко възможно първенството да се провежда в безопасна атмосфера."
Десетки бяха ранени при сблъсъците между привърженици на Русия и Англия, един от пострадалите е в критично състояние.
Спортната общественост остро разкритикува и министъра на спорта на Русия заради негово скандално изказване. Той каза, че не вижда „нищо страшно” в събитията от Марсилия.
Появиха се слухове, че Москва може да се прости с домакинството на Световното първенство по футбол през 2018 г.

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети