Честит празник на детето и от Google, и от нас

DenNews.bg
01.06.2016
размер на текста:

 Днес е 1 юни и малки и пораснали деца отбелязват Международния ден на детето. Ако тази сутрин не са ви казали "Честит празник", то може да се почувствате поздравени от търсачката Google, която ни представя шарен Doodle по случай празника.
Международният ден на детето започва да се отбелязва след Световната конференция по въпросите на детското здраве от 1925 г. в Женева, когато се ражда идеята за отбелязване на този ден. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони. По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.
През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. Година по-късно, през 1950 г., 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.
Драскулката на най-използваната интернет търсачка може да се види от хората в бившия социалистически блок - България, Русия, Румъния, Полша, Естония, Чехия, Словакия, както и в Португалия.
У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети