Похвали влизат в ученическите бележници по идея на второкласник

DenNews.bg
05.05.2016
размер на текста:

19 май ще бъде неучебен ден, съобщиха от Министерство на образованието и науката.
19 май ще бъде неучебен ден заради провеждането на държавните зрелостни изпити в 625 училища и ангажирането на над 10 000 учители за организацията им.
В този ден училищата ще организират спортни празници, разнообразни състезания и излети. Учебният материал ще бъде наваксан чрез преструктуриране на учебното съдържание.
На 18 май е задължителната матура по български език и литература и националното външно оценяване по български език и литература за VII клас, а на 20 май – втората задължителна матура по избран от зрелостниците предмет и националното външно оценяване по математика за седмокласниците.
От министерството припомнят, че 14 май, събота, ще е учебен ден с програмата за понеделник. Промяната се налага заради обявения от Министерски съвет 23 май, понеделник, за неработен ден, с което почивните дни около 24 май отново ще са четири.


В ученическите бележници влиза поле за похвала – идея дадена в писмо до министър Меглена Кунева от второкласник.

 

Днес Кунева се срещна с 8-годишния Боян Ганев, от столичното 51 СОУ. Момчето написа отворено писмо до министъра, в което предлага промени в ученическата книжка. Боян поставя въпроса защо в бележника няма графа за похвали, а само за забележки. Момчето изтъква, че забележката е вид наказание и бележникът служи за отбелязване само на лошите постъпки, а за добрите прояви не е предвидено място.
Според Боян нерегистрирането на добрите прояви води до това, че те бързо се забравят.
Ще предложа на експертите за следващата учебна година съдържанието на бележника да се промени, е заявила Кунева. Според нея е възможно графата ЗАБЕЛЕЖКИ да се преобразува в по-неутрална форма и да бъде заменена с БЕЛЕЖКИ.
Тя е съгласна с детето, че ако системно се поощряват добрите постъпки, както се наказват лошите, това би намалило агресията между учениците и посещението на училище би станало по-приятно.
След срещата министърът написа похвала в бележника на Боян - "Много силно впечатление ми направи активността на Боян! С похвали може и по-добре отколкото със забележки :)", съобщи в. "Труд", като отбеляза, че тя е пропуснала да сложи запетайка пред "отколкото".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети