Дупничани без глас за влизaнето на ВиК в асоциация

DenNews.bg
04.05.2016
размер на текста:

Няма да има обществено допитване за това дали Дупница да се включи във ВиК-асоциация или не. Както писахме, първоначалната идея бе да се проведе референдум след обстойна информационна кампания за позитивите и негативите от евентуално включване на общинското дружество ВиК към асоциация с останалите общини в област Кюстендил и участие на държавата. Както е известно, европари във водния сектор ще бъдат отпускани само към областните асоциации. Това означава, че бъде ли запазена сегашната форма на ВиК-Дупница, дружеството и общината трябва да разчитат само на собствени средства за обновяване на водопроводната мрежа.
Отпадането на варианта за провеждане на обществено допитване по темата е решено на работна среща вчера, обясни на пресконференция днес кметът Методи Чимев. Ще бъде проведена единствено разяснителна кампания, чиито смисъл е под въпрос, след като гражданите така или иначе няма да имат право на глас.
Чимев обясни, че ще бъдат проведени телевизионни предавания с участието на общински съветници, които да обяснят двете страни на медала.
„Готов съм и на общоградско събрание, за да чуем повече мнения. Факт е, че водата в Дупница не е чиста и не е добра. Трябва да решим какво ще изберем”, посочи градоначалникът.

Днес кметът за пореден път повтори, че темата е изключително важна и касае всички жители на община Дупница. Чимев е провел няколко срещи по въпроса с участието на председателя на ОбС-Дупница Ивайло Константинов, областния управител Виктор Янев и зам.-министър на регионалното развитие. На последната среща е присъствал и експертът, занимаващ се оперативно с този въпрос - Виденова.
„При влизане във ВиК-асоциация ще имаме възможност да получим европейски средства. Не влезем ли, няма пари. Веднага възниква въпросът какво ще се случи, ако ние влезем в асоциацията, а община Сапарева баня откаже. Тогава нашата асоциация няма да има право на пари от Европа, а ще получи само частично финансиране от държавата. Каква обаче ще бъде сумата и как ще се подели няма как да се каже. Последното проучване показва, че за обновяване на цялата ВиК-инфраструктура на община Дупница са нужни 112 милиона лева”, обясни Чимев и припомни, че цената на водата вече няма да се определя по предложение на ВиК и с решение на Общински съвет, а от Комисията за енергийно и водно регулиране.
„След разговорите, съм склонен вече да смятам, че сами с повишаване цената на водата няма да се справим да подменим подземната инфраструктура. А ние, като община, сме в най-окаяното от тази гледна точка състояние и искаме да се случи такава подмяна. Имам уверението от регионалното министерство, че ще получим сериозен ресурс, но е още рано, да кажа в какъв размер. Затова не бягам от ангажимент и няма да избягам, макар решението да го взема Общински съвет. В крайна сметка каквото и решение да се вземе винаги ще има „за и „против”. Разбрахме се, всички общински съветници да поемат своите ангажименти, да разговарят с хората, които са ги избрали и на заседание на ОбС всеки един от тях да си каже мнението”, посочи още кметът.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети