За какво пишат мъжете и жените в мрежата? Я да видим...

DenNews.bg
30.05.2016
размер на текста:

 Международен екип психолози са провели мащабно изследване с цел да изяснят за какво и как говорят потребителите на социалните мрежи. Резултатите от работата на учените са публикувани в изданието PLoS ONE.
За тази цел специалистите са анализирали около десет милиона записки на потребители на Facebook, като 65 000 души се съгласили да участват в изследването.
Установено било, че мъжете основно говорят за вещи – най-често за музикални инструменти, видеоигри и техника. Също така те активно обсъждали спорта и политиката.
А ето че жените повече пишат за емоции и човешки отношения, като активно добавят в постовете емотикони и понятието "много".
Както обяснява Маргарет Керн, професор по психология от университета на Мелбърн, темите, по които разговарят в постовете си мъже и жени, като цяло съответстват на половите стереотипи.
Тя отбелязва също, че в лексиката на представителите на силния пол често се срещат съществителните "свобода", "враг", "бой" и глаголите "губя", "печеля".
Жените предпочитат прилагателните "невероятен", "благодарен", "щастлив", "забележителен", а също съществителното "дете" и словосъчетанието "рожден ден".

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети