Отстраниха правосъдния министър от делото за спорни 2 стаи в съда в Дупница, сега ще отговаря ВСС

DenNews.bg
30.05.2016
размер на текста:

 Министърът на правосъдието вече не е страна по делото за спорните 2 стаи в сградата на съда в Дупница. Вместо него пред Висшия административен съд на следващото заседание ще се изправят представители на Висшия съдебен съвет.
Това постанови състав на ВАС по време на заседание по делото, заведено от председателя на Районен съд-Дупница Ели Скоклева с което оспорва заповед на министъра, с която й отнема 2 от кабинетите в полза на Районната прокуратура.
Заличаването на министъра като страна по делото стана по искане на неговите юристи, които се позоваха на преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, които са задължителни и според които правата и задълженията, както и договорите във връзка със стопанисването и управлението на недвижимите имоти, могат да се прехвърлят от Министерството на правосъдието към Висшия съдебен съвет.

В жалбата си до Висшия административен съд Ели Скоклева оспорва заповед, издадена на 28-и октомври миналата година от тогавашния министъра на правосъдието Христо Иванов. С нея той разпорежда 2 от кабинетите на 4-ия етаж, които в момента се ползват за целите на съда, да бъдат предоставени за ползване на прокуратурата за изходящо деловодство и склад за веществени доказателства.
В жалбата си пред върховните съдии Ели Скоклева обръща внимание на факта, че въпросните две помещения се дават на прокуратурата, без да тя да има необходимост от тях и без да е взел под внимание натовареността, числеността и щатната бройка на двата органа. Още повече, че със заповедта си министъра на правосъдието е определил всички разходи по преустройството да бъдат за сметка на съда. Ели Скоклева обръща внимание на факта, че за съдебната палата в Дупница има далеч по-належащи преустройства като изграждането на съоръжения за придвижване на инвалиди, преустройството и обособяване на още килии за пребиваване арестантите. Към момента в съда в Дупница, който обслужва 6 общини и където се гледат и дела на Кюстендилския окръжен съду има само една килия.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети