Мюсюлманка ще съди полицаи, че свалили бурката й

DenNews.bg
03.05.2016
размер на текста:

Мюсюлманка ще съди полицаи, за това, че след ареста й те свалили „насилствено” бурката й. Искът е внесен в съда в Калифорния от чернокожата Кърсти Пауъл и е насочен срещу полицията в град Лонг Бийч. В жалбата жената посочва, че автомобилът, с който тя и и съпругът й се движили, бил спрян за проверка. Пауъл била арестувана във връзка с две текущи дела - едното, свързано със сестра й, която е взела самоличността й, а другото за кражба в магазин през 2002 година.
В участъка един от полицаите свалил насила бурката й пред другите полицаи, които били мъже. Той й казал, че няма право да носи бурка и че полицаите имат право да докосват жени. Според иска, който е внесла в съда, това й причинило "голям срам, унижение, тревога и емоционален стрес".
"Действията на полицаите в Лонг Бийч не бяха необходими и представляват тежко нарушаване на физическата цялост на г-жа Пауъл", заявява адвокат Ялда Сатар, която е защитник в асоциация за защита на правата на мюсюлманите. "Начинът, по който г-жа Пауъл е била третирана от полицаите, показва единствено тяхната власт над една цветнокожа жена, която не е можела да се защити, и показва дискриминацията към жените с бурки", добавя още адвокатката. Източник: actualno.com

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети