Твърде много тийнейджъри умират от рак в Европа

DenNews.bg
27.05.2016
размер на текста:

Твърде много тийнейджъри и млади хора умират от някои видове рак в Европа. Това показва нов доклад, съобщава БиБиСи.

Равнищата на оцеляване на тийнейджърите и юношите при ракови заболявания като левкемия са много по-ниски отколкото при по-малките деца, уточнява доклада, публикуван в сп. Lancet.

Изследователите предполагат, че причината за това са разликите в туморите, закъсненията при диагностиката и лечението и липсата на клинични проучвания.

Проучването анализира данните от 27 страни върху близо 57 хил. случая на ракови заболявания при деца и 312 хил. случая на ракови заболявания при тийнейджъри и млади хора.

Д-р Анализа Трама от Националния институт за рака в Милано коментира: „Добрата новина е, че броят на децата, подрастващите и младите хора, оцеляващи в продължение на най-малко 5 години след поставяне на диагнозата, се увеличава постоянно с течение на времето в Европа. Обаче ние установихме, че подрастващите и младите хора все още са склонни да умират по-рано от децата при някои ракови заболявания, общи за тези възрастови групи, особено рак на кръвта.”

От своя страна британският д-р Алън Уорсли изтъква: „Докато е страхотна новина, че броят на децата, тийнейджърите и младите хора, оцеляващи при рак продължава да се увеличава, също така е ясно, че за някои видове ракови заболявания оцеляването при различни възрастови групи се подобрява по-бързо, отколкото при други. Ние трябва да разберем дали подрастващите се справят по-зле заради това как тяхното раково заболяване се управлява в клиниката или дали е заради биологични причини, като това е коренно различно в тези възрасти.”

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети