Кметът Ценко Чоков е задържан с още 11 души при спецоперация в Галиче

DenNews.bg
26.05.2016
размер на текста:

12 души, сред които скандалният кмет Ценко Чоков и синът му Мартин, са задържани при полицейска операция във врачанското село Галиче днес.
Операцията е съвместа между полцицията, ГДБОП и Специализираната прокуратура.
Разследването е срещу организирана престъпна група за лихварство и принуда със заплахи и палежи, действаща в региона на с. Галиче и ръководена от кмета на селото Ценко Чоков.
До момента са извършени 47 претърсвания, изземвания и обиски на лица с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд. Още един адрес е претърсен в условията на неотложност.
Иззети са пари, документи за покупка на имоти, пълномощни от името или в полза на Ценко Чоков, телефони и други доказателства.
За акцията съобщи по-рано пред btv и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. По думите й МВР работи по сигнали от Галиче в последните 2 месеца.
„Нашето желание е да успокоим ситуацията и да разследваме всички случаи, по които има подадени сигнали”, заяви Бъчварова.
Вътрешният министър подчерта, че специализираната операция не е свързана с палежите на автомобили от последните дни.
„Просто съвпаднаха обстоятелствата, вероятно ситуацията е толкова напрегната, че е естествено да се случи. Има един процес, при който се натрупват факти, които индикират колко сериозен е един проблем”, допълни тя.
"Имам информация какво става там. Стотина полицаи ги налазиха сутринта. В акцията участват ДАНС, БОП. Вчера планираха операцията. Това там не може да продължава. Палят си колите непрекъснато, непрекъснато има репортажи от там”, коментира пред Нова ТВ премиерът Бойко Борисов.
Днешната акция е само два дни след последните палежи на автомобили в селото. Кметът на Галиче Ценко Чоков твърди, че няма нищо общо с палежа.
В нощта срещу 24 май в Галиче бяха подпалени две коли. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а потърпевшите твърдят, че виновникът е кметът на селото Ценко Чоков.
"Имаме проблем с кмета Ценко Чоков – още от изборите насам", коментира тогава Ивка Ценьова, майка на собствениците на изгорелите автомобили.
Един от тях дори заяви, че лично е видял как кметът пали колите. Доказателства за това обаче не бяха събрани, напротив - именно потърпевшият беше задържан, защото не издържал тест на детектор на лъжата.
Няма привлечени лица като обвиняеми за палежа на два автомобила, извършен в село Галиче. Това съобщиха официално на 25 май от Окръжна прокуратура – Враца.
В началото на март Районната прокуратура в Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на Галиче Ценко Чоков за документно престъпление. Той е с наложена мярка за неотклонение "подписка".
В края на януари главният прокурор Сотир Цацаров разпореди цялостна проверка на кметството в Галиче. За целта главният секретар на МВР Георги Костов пък нареди специализирана операция на прокуратурата. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети