Днес е първата матура за абитуриентите и седмокласниците

DenNews.bg
18.05.2016
размер на текста:

Днес е матурата по български език и литература за 52 089 зрелостници и изпита по български език от националното външно оценяване за 59 839 седмокласници.
В 5,10 часа в Министерството на образованието и науката беше генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит. Комбинациите на варианти за матурата бяха повече от 11 млн.
Репортерът на БНТ Милена Кирова натисна клавиша на компютъра и така генерира варианта за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Името й бе изтеглено от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.
Изпитът за зрелостниците започна в 8:00 часа и ще продължи до 12:00 часа.
Форматът е тест – въпроси с избираем отговор, въпроси, изискващи кратък свободен отговор, и създаване на текст. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.
Зрелостниците имат избор в какъв жанр да създадат аргументативния текст - интерпретативно съчинение или есе.
Министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че са взети всички необходими мерки, за да бъде провеждането на изпита честно.
За първа година всеки ученик ще е със специално запазено и точно определено място в изпитната зала. Засилени са мерките срещу преписване – има камери за видеонаблюдение със звук, разбъркани въпроси в тестовете. Повече от 14 хиляди души ще следят за опити за измама в залите за изпит, в коридорите и тоалетните в училищата.
Матурата се провежда в 4000 зали в 625 училища, а квесторите са над 10 000.
Изпитът ще продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.
След 15.00 ч. днес на сайта на Министерство на образованието и науката ще бъде публикуван тестът с ключ за отговорите.

Изпитът за седмокласниците ще започне в 10 часа. Формата на изпита по български език и литература са два модула. Продължителността за работа по първи модул е 60 минути, а за втори модул - 90 минути. Резултатите от писмените изпитвания се ползват от учениците за кандидатстване в профилирани и професионални гимназии за учебна 2016/2017 г.
Резултатите от тестовете по БЕЛ и математика ще бъдат обявени до 03 юни 2016 г. включително.
Подаването на документи за участие в приема на учениците се извършва в периода 16 – 21 юни 2016 година и в периода 11- 13 юли 2016 г. в училищата, за първи и трети етап на класиране:
ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Кюстендил
ОУ „Христаки Павлович“ – гр. Дупница.
За втори етап на класиране заявления се подават в училищата, в които учениците кандидатстват за прием.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети