8-дневна ваканция за учениците около 24 май

DenNews.bg
13.05.2016
размер на текста:

8-дневна ваканция ще имат всички ученици около 25 май. Това стана ясно днес, след като министърът на образованието Меглена Кунева обяви 25 май за неучебен ден за всички училища в страната.
Причината за дългата ваканция са държавните зрелостни изпити, външното оценяване на седмокласниците и националния празник 24 май.
Заради държавните зрелостни изпити на абитуриентите и националното външно оценяване след 7 клас неучебни са 18 и 20 май, а 19 май е определен за неучебен, но присъствен за учениците и учителите ден, в който ще се организират спортни празници, съобщиха от Министерство на образованието и науката (МОН) по-рано.
На 18 май е задължителната матура по български език и литература и националното външно оценяване по български език и литература за VII клас, а на 20 май – втората задължителна матура по избран от зрелостниците предмет и националното външно оценяване по математика за седмокласниците.
19 май е определен за неучебен за да се създаде по-добра организация за матурата на 20 май, както и за честванията на Деня на българската писменост.
Заради провеждането на държавните зрелостни изпити са ангажирани 625 училища и над 10 000 учители. Ще бъдат засекретени дори тоалетните.
23 май е обявен за неработен заради сливане на почивните дни с 24 май, който е официален празник - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
25 май е неучебен ден по решение на МОН. Това става за трета поредна година.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети