БГ границата като бетон: Мозъкът на атентатите в Париж не успял да влезе у нас, признал си сам

DenNews.bg
11.05.2016
размер на текста:

Българската граница се оказала непробиваема за белгийския терорист от Ислямска държава Абделхамид Абауд, главен организатор на кървавите нападения в Париж. Абауд се е опитал да прекоси границата между Гърция и България, но не е успял. Това съобщават белгийски медии в репортажи от съдебното заседание срещу съучастници на обезвредените терористи при операцията във Вервие (в източната част на Белгия) миналата година.
Абауд, който през януари 2015 г. се е намирал в Гърция и от Атина е ръководел по телефона джихадистите от Вервие, е искал да премине през България, за да се присъедини към тях на място. Това се е оказало невъзможно, след като той опитал да премине в района на река (Места). Абауд уточнил в разговор, че българските власти са направили всичко необходимо границата да остане непреодолима.
В следващите дни той се опитал да лети със самолет, но граничните служби са разпознали, че данните в документите му за самоличност не отговорят на пътника. Затова Абауд се свързал със сводник, за да му осигури проститутка, с която отново да се яви на някое летище и да изглежда като семеен мъж. Не се уточнява на кое летище Абауд е бил засечен с фалшивите документи, нито на какъв полет е искал да се качи, предаде Дарик.
Всички тези данни се съдържат в записи на телефонни разговори, осъществени от Абауд в навечерието на антитетористичната операция във Вервие и атентатите в Париж от януари миналата година. През ноември миналата година Абауд ръководеше на терен атентатите във френската столица и бе убит при операцията на френските специални сили в "Сен-Дени".
Белгийските и френските власти го определят като "най-високопоставения оперативен работник" на ИД в Европа. Според разследването терористите от Вервие, обезвредени с общи усилия на службите на Белгия и Франция, са подготвяли изработката на бомба и са били "зачатъка" на последвалите атентати в Париж и Брюксел.
Белгийските медии съобщават, че в Брюксел е делегация, съставена от съветника на президента на САЩ по въпросите на противодействието на тероризма, както и представители на ръководството на департамента по вътрешна сигурност и националния антитерористичен център, създаден след ударите на Ал Кайда на 11 септември 2001 година. Уточнява се, че Белгия и САЩ обменят данни всекидневно - полицията разменя информация с ФБР, а Държавна сигурност - с ЦРУ.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети