Мишел Платини: Падението на човек, който можеше да бъде кралят на ФИФА

DenNews.bg
10.05.2016
размер на текста:

 Само си представете за момент, че през следващия месец, Франция е домакин и печели Европейското първенство.

И че нейните звездни полузащитници постигат забележителни резултати с девет гола в турнира, включително и два хеттрика.

И че той е капитан на отбора.

И че този сезон, той вече е спечелил шампионската лига в Италия с Ювентус, както и европейска титла за клуба си, заедно с Балун Д'Ор.

Която той спечели миналата година. И която той ще спечели отново през следващия сезон. Заедно с Европейската купа.

Това е, което постига Мишел Платини през 1984 г., когато с блестящата си игра той вдъхнови родината си.
Помислете за всичко това за момент, за да разберете защо неговото падение във ФИФА така натъжава сърцата на много любители на футбола по света.
За разлика от бившия президент Сеп Блатер, или другите кариерни политици и бюрократи, (Джак Уорнър, Чък Блейзър, Джефри Webb и Жером Валке), Платини направи футболът, който обича, много по-добър.

Повечето фенове на възраст над 40 години ще свързват играча по прякор Краля със завладяващите му изпълнения за клуба и страната по време на неговия пик в средата на 1980 г., когато той бе смятан от мнозина за най-добрия играч на планетата.

За съжаление, за тези, които никога не са виждали върховните умения Платини на терена, или са прекалено млади, за да ги оценят наистина, в края на неговия 9-годишно управление като президент на УЕФА означава, че той ще се превърне просто в още един символ на падението във ФИФА.


Говорейки от Мексико Сити, където ФИФА се готви да проведе годишния си конгрес по-късно тази седмица, британският вицепрезидент на ФИФА Дейвид Гил каза, че оставката на Платини, след като той загуби борбата за изчистване на името си за нарушаване на етичните правила на ФИФА в Арбитражния спортен съд, е "загуба на играта".
"Той направи много за клубовете и УЕФА", каза той. "Той е новатор. Той имаше знания, идеи и, защото е личност. Той се обграждаше с изключителни хора в УЕФА и имаше големи връзки с треньорите. Той беше човек с чувство за хумор и има чувство за забавление. Той беше отличен президент на УЕФА, по мое мнение."

Колко бързо нещата могат да се променят. Преди осемнадесет месеца интервюирах Платини в Сейнт Джордж Парк, където той проучи възможностите за обучение.

Тогава всички от футболната асоциация следяха всяка негова дума и каприз.

Платини дори се чувстваше достатъчно уверени, за да ми каже, с тона на типичното незачитане на съмняващите се, че той е "не съжалява" за спорното му решение да гласува за Катар за домакин на Световното първенство по футбол през 2022, въпреки твърденията за корупция и нарушаването на човешките права, насочени срещу страната.


Тогава изглеждаше, че е въпрос на време Платини да стане президент на ФИФА.

 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети