Дейвид Камерън призна, че е замесен в аферата "Мосак Фонсека"

DenNews.bg
08.04.2016
размер на текста:

 Британският премиер Дейвид Камерън призна, че до 2010 г. е притежавал акции в регистрирания в Бахамските острови офшорен фонд на баща си. Това става след няколко дни постоянен натиск, в резултат на огласяването на 11,5 милиона документа, изтекли от адвокатското дружество "Мосак Фонсека" в Панама.
Последва и призив да си подаде оставката. В резултат на разкритията вече падна една оставка - на исландския премиер.
След като говорител на "Даунинг стрийт" заяви в понеделник, че това са неща, които касаят само семейството, вчера Камерън призна, че през 2010 г. е продал тези акции за около 30 000 лири няколко месеца преди да бъде избран за премиер.
На 3 април изтекоха данни от глобално международно разследване в 11,5 млн. документа. Те разкриват 214 488 компании в 21 офшорни зони на клиенти от 204 страни, сред които изскочиха имената на световни лидери, президенти, звезди, престъпници и т.н. Документите са изтекли от четвъртата по големина офшорна адвокатска фирма в света – панамската „Мосак Фонсека”. В офшорната афера изплуват 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от България, които са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови, твърди „24 часа”. Фирмите и лицата са от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе.
Тогава стана ясно и че бащата на Камерън - Иън Камерън, който е починал през 2010 г., е ръководил този фонд, върху чиито приходи не са били плащани данъци във Великобритания в продължение на 30 години благодарение на сложна схема на панамската юридическа кантора "Мосак Фонсека".
Във вторник премиерът дори заяви, че не притежава "никакви акции, никакви офшорни тръстове, никакви офшорни фондове, нищо от този род".
Днес премиерът заяви, че не притежава никакви акции, но
за пръв път призна, че в миналото е имал акции от фонда на баща си.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети