Жан-Мари льо Пен отнесе глоби за газовите камери на нацистите и ромите

DenNews.bg
07.04.2016
размер на текста:

Основателят на френската крайнодясна партия "Национален фронт" Жан-Мари льо Пен бе глобен от наказателния съд в Париж с 30 000 евро заради изказванията си, че газовите камери са били нищо повече от "подробност от Втората световна война".
Съдебното решение бе взето по повод обвиненията срещу него в "опити за отричане на фактите за престъпления срещу човечеството".
Льо Пен неведнъж е правил подобни изявления за газовите камери, в частност пред десния седмичник "Риварол". За последен път той засегна тази тема на 2 април 2015 г., отговаряйки в пряк телевизионен ефир на журналиста от тв канала БДФ-ТВ Жан-Жак Бурден на въпрос дали съжалява за по-рано изразеното мнение за газовите камери.
"Абсолютно не съжалявам", отговори Льо Пен и повтори предишното си изказване по въпроса.
По-късно Жан-Мари льо Пен отново бе осъден да плати глоба. Този път тя е в размер на 5000 евро и е за оскърбителни изказвания по адрес на живеещите във Франция роми по член от френското законодателство за "разпалване на омраза и етническа дискриминация".
Става дума за изказване на Льо Пен от юли 2013 г. Тогава той заяви, че живеещите в Ница роми "миришат лошо", и изрази съжаление от масовото им пристигане на Лазурния бряг.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети