Около 2000 лекари от цялата страна излязоха на протест в София

DenNews.bg
06.04.2016
размер на текста:

Снимка: 24chasa.bg

Два часа продължи протестът на лекарите в центъра на София.
Около 2000 лекари от София, Пловдив, Бургас, Търговище, Плевен, Варна и други градове се събраха пред Министерски съвет, за да се обявят против политиката на Министерство на здравеопазването. Лекарите носеха плакати "Не сме мушмороци", "Не на служебния рамков договор", "Не ни гонете от България", "Върнете договорното начало" и "Незабавна оставка на министъра на здравеопазването", съобщи БНР.
Лекари, медицински сестри, лаборанти от общински, частни и държавни болници бяха категорични, че Министерство на здравеопазването е скъсало диалога с тях, че министърът на здравеопазването Петър Москов се е извинил на личните лекари вчера, но кога ще се извини на лекарите като цяло.
Медиците настояват за удължаване действието на рамковия договор от миналата година и за подписването на анекс с участието на Здравната каса и Лекарския съюз. Такъв анекс беше подписан от здравния министър Петър Москов в края на март, но без съгласието на БЛС.
Медиците не са доволни от това, че с новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница, ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти.
„Основните ни искания, това са стриктното спазване на Националния рамков договор от 2015 година и въвеждането на по-добрите ни предложения по договарянето, които ще създадат предпоставки за по-добро качество и медицинско обслужване.
Когато не се подписва рамков договор, остава в сила договорът от предходната година с възможност за неговото анексиране. Всичко, което ние постигнахме в договорния процес за 2016 г., огромната част от нашите предложения не са влезли в сила", каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.
В Плевен лекарите подкрепят колегите си, като са поставили сини лентички с надпис “Протест“.
В 15.00 часа те прекъснаха работата си за един час и излязоха пред здравните заведения. За времето на ефективния им протест са осигурени дежурни лекари, за да бъдат обслужени пациентите.
Медиците от Силистра също излязоха на символичен протест в двора на Областната болница.
„Колегите имат право да изразяват недоволството си и аз няма да коментирам по друг начин протеста, който започна в София”, каза в Шумен министърът на здравеопазването Петър Москов. Той беше категоричен, че разговорите между правителството, Министерството на здравеопазването и медиците ще продължат, докато не бъдат изгладени проблемите, които лекарите поставят.
"Разговарях с д-р Венцислав Грозев. Той е наясно, че воля от моя страна за промени има", увери Москов. По думите му обаче единственият валиден договор, по който лечебните заведения и лекарите трябва да работят в момента, е Националният рамков договор за 2016 г.
Здравният министър каза още, че въпреки недоволството от страна на медиците промените в системата на здравеопазването ще продължат.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети