Родители на загинали на пътя деца отрупаха Съдебната палата с плюшени играчки

DenNews.bg
06.04.2016
размер на текста:

Родители на деца, загинали на пътя, се събраха на протест пред Съдебната палата в София днес. Причината за тяхното недоволство са присъдите, които получават убийците на пътя. На стълбите пред сградата родители наредиха плюшени играчки, за да изразят исканията си – по-адекватни присъди за убийците.
Протестът бе организиран от депутата от ГЕРБ Нели Петрова, която загуби дъщеря си Лора по време на пътен инцидент.
Недоволството на майката е провокирано от решението на съда, в което с половин година се намалява присъдата на Деян Станчев за това, че е блъснал на пешеходна пътека във Варна Лора, докато е карал с около 90 км/ч. Двама от тримата съдии по делото решиха, че момичето е съпричинител на катастрофата, защото не се е огледало. Мотоциклетистът получи присъда от 2 г.
Примирих се дори с намалената присъда, но съм афектирана от мотивите – те дават предимство на джигитите и на хората, които не спазват законите на пътя да продължават да ги нарушават. Това е грозното в случая. Подиграха се със смъртта на дъщеря ми и на много други деца, каза пред БНР Нели Петрова.
Върховният касационен съд можеше или да потвърди присъдата или да постанови по-голяма присъда. Използваните от съда мотиви и позоваването на дело отпреди десетилетия не е адекватно на днешните условия на движение, категорична е майката.
ВКС те потупва по рамото и ти казва: „Спокойно, моето момче, ти уби едно момиче, но ние ще ти намалим присъдата, защото ти е за първи път…“, каза още Нели Петрова.
Това според нея не е превенция, а стимул нарушителите на пътя да продължават да убиват. Тя нарече това даване на повече права на нарушителите и отнемане на правата на пешеходците.
Голяма част от хората, които загинаха по пътищата, са жертва тъкмо на нарушители с купени книжки, така Нели Петрова коментира корупционния скандал в Държавната автомобилна инспекция.
Председателят на ВКС Лозан Панов се срещна с протестиращите. Майката на Лора - Нели Петрова, потвърди решимостта си да поиска от него тълкувателно решение по спорния казус с присъдата за смъртта на момичето.
В края на 2014 г. самият Панов беше блъснат на пешеходна пътека в близост до Южния парк в София. Тогава той беше закаран в "Пирогов" в тежко състояние.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети