Шпиони влизат в редиците на чиновниците

DenNews.bg
06.04.2016
размер на текста:

Шпиони ще влизат в чиновническите редици, за да следят за нерегламентирано външно влияние, което може да заплаши националната ни сигурност. Това е разписано в Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция „Разузнаване" (ДАР), публикуван в Държавен вестник.
В него се посочва, че служителите на агенцията могат да заемат длъжности под прикритие в държавната администрация, във фирми, в граждански дружества, както и като хора със свободни професии. В тази си роля в държавния и частния сектор те ще изпълняват тайно законовите си задължения да събират разузнавателна информация за чужди страни, организации и лица, както и за свързани с тях български структури, която е от значение за националната сигурност на страната.
В правилника се предвижда разведките под прикритие да преминават специална подготовка, а след това така да се впишат в средата, че никой да не разкрие, че са агенти на ДАР. Ако шпионинът в държавната структура е на позиция с по-ниска заплата от реалната му в агенцията, то звеното ще му доплаща разликата.
В случай, че получава по-високо възнаграждение на тайната си служба пък, то парите отгоре си остават за него, предвижда още публикуваният правилник, цитиран от "Монитор".
В ролята си на чиновник съответният разузнавач ще има право и на дългите отпуски, с които се ползват колегите му в администрацията.
Правилникът за ДАР регламентира още изпитателен срок от две години при самото назначаване на разузнавачи. В този период новопостъпилият може да бъде изгонен без предизвестие по всяко време от шефа на агенцията. Предвиждат се също така редовни атестации - междинни и годишни, от които ще зависи и издигането или понижаването им в служба.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети