Д-р Стефан Константинов: Здравеопазването ни е объркано като магазин с много, но сходни продукти

DenNews.bg
04.04.2016
размер на текста:

 Случвало ли ви се е да търсите нещо в магазин, но поради огромния избор на сходни продукти да се объркате какво точно да вземете? Да, парадоксално, но голямото разнообразие може в опреден момент да затрудни купувача. Е, точно подобен феномен наблюдаваме в момента в здравеопазването. Причините за протести са толкова много, че става трудно ясното им дефиниране. Няма да питам като някои, защо протестират общопрактикуващите лекари (ОПЛ). Моят въпрос по-скоро е : А защо само те? Мислите, че съм тенденциозен, че вас не ви касае? Не се заблуждавайте – „реформата“ е многопластова. Ето някои промените в болниците, усъвършенстващи сегашната система.
Как изглежда пътя на пациента днес: Разболява се. Отива при ОПЛ, който го преглежда. Ако не може да го излекува го праща на специалист или в болница. Ако си плати, пациентът може директно да отиде на специалист, който ако не може да го излекува го праща в болница. Накрая, при спешни случаи, пациентът директно сам (или чрез системата на спешна помощ) може да отиде в болница. За постъпване в болницата ОПЛ или специалистът издават направление (бланка №7), а при спешни случай болницата сама издава този документ.
Реформата: От месец април документът, с който ОПЛ или специалист ви пратят в болница няма да е достатъчен. Вие ще трябва да отидете с него в болницата, където да ви регистрират като кандидат за постъпване и да попаднете в листа за приемане. Болниците ще имат лимит на броя на случаи, като съответно ще трябва да въведат лимит за брой пациенти на клиниките си. От този лимит, който със сигурност ще е намален, ще се определи кога вие трябва да постъпите. Според наредбата – не по-късно от два месеца. Вашето име ще се появи в списък, който ще бъде окачен на видно място в болницата, така че всички любознателни граждани да получат информация, че ще бъдете лекувани в гинекологично отделение например. Този списък ще гарантира, че съседката ви примерно няма да ви пререди. Не, не скачайте, че това нарушава правото ви на конфиденциалност, както и лекарската тайна. Диагнозата ви няма да фигурира. Нито ЕГН. Само името ви. Сигурен съм, че тази популярност ще ви зарадва. Един ден, преди определения за постъпване, от болницата ще трябва да ви се обадят, за да ви подсетят. Вижда ви се усложнено? Така е, но пък получавате шанс да си отмъстите на системата. Ето как да го направите. След като се разбере, че сте за хоспитализация, ще се наложи да вземете един или повече дни отпуск. Обиколете всички болници и се запишете във всички листи на чакащите. Изберете тази, в която най-рано могат да ви приемат (евентуално на следващия ден). Не е нужно да проявявате глезотии от типа аз искам при този лекар, аз предпочитам онази болница. Постъпете, където най-малко се чака, но не уведомявайте другите, че вече сте приети някъде. Нищо не ви задължава да го правите. Нека си мислят, че още сте им в листите на чакащи. Даже в деня, преди постъпването, ако ви се обадят им кажете, че идвате. Като не се явите в планувания ден болницата няма да има възможността да реагира и леглото ѝ ще остане свободно (тя ви е заявила вече към НЗОК). Така ще ги накажете, а като съвестен гражданин ще подпомогнете правителствената реформа – повече хора ще чакат, по-дълги листи ще се образуват, повече пари ще могат да се икономисат и съответно преразпределят по политически правилния начин. Още по-добре е въобще да не постъпите никъде, но все пак помнете, че и от социално незначими болести се умира. И не забравяйте за приемането личната си карта, а по-късно и пръста!
За сега постъпването по спешност в болница остава по стария начин. Но спокойно, спешните състояния са част от общия лимит – колкото те са повече – толкова по-малко ще са плановите. Дори да няма спешни случаи, леглата за тях ще стоят свободни (поради икономически причини – касата няма да плаща за планов прием на спешно легло). Не се предвижда конструктивна промяна във вида на креватите. Един надпис върху лейкопласт с думата „спешено легло“ ще е достатъчен. Или поне да фигурират като такива в разчетите на отделението.
И още една добра новина - за бъдещите майки и техните акушер-гинеколози. От м.април 2016г. на жените, които не желаят да раждат с планирано цезарово сечение няма да се налага да плащат избор на екип по фиксирана цена в болницата. Парите ще трябва да се предават на ръка на избрания лекар. По този начин ще се облекчи фиска, който в момента събира два пъти данъци върху тези суми, а също болниците няма да се чудат къде да харчат постъпленията си от тази услуга. Гениалното решение дължим на факта, че в Наредбата за (ограничаване) правото на достъп е забранено да се прави избор на екип при спешни състояния. А постъпването за раждане при започнала родилна дейност в същност е спешно състояние – не се планира предварително. Та ако сте си избрали лекар, който е поел ангажимента да бъде 24часа/7дни дни в седмицата на ваше разположение, чувствайте се свободни да възнаградите труда му за спешното ви раждане по класическия неформален начин. Да живее реформата и неуморимите и двигатели!

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети