Двама на съд за превозване на мигранти

DenNews.bg
27.04.2016
размер на текста:

Двама, обвинени за незаконно превозване на мигранти през държаната граница, се изправиха пред съда в Кюстендил.
П. Цацов и Ж. Дяков, в периода от 12.07.2015 г. до 13.07.2015 г., без разрешение на надлежните органи, в съучастие помежду си, умишлено направили опит да преведат през границата на страната със Сърбия група чуждестранни граждани. За целта използвали товарен автомобил, собственост на Дяков и управляван от Цацов.
Обвиняемите работели като таксиметрови шофьори в столицата. П. Цацов знаел, че Ж. Дяков често ангажирал негови колеги да извозват срещу заплащане мигранти и да ги превеждат през границата със Сърбия. За тази цел, за да превозва повече хора, Дяков закупил микробус марка „Ситроен джъмпер“.
На 12.07.2015 г., около 20.00 ч., обвиняемият Цацов, заедно със свидетелката Б.И., се намирал в казиното на бул. “Мария Луиза“, когато му се обадил Дяков с „оферта, от която може да изкара малко пари“. Един час по-късно те се срещнали в заведение на бул „Стамболийски“ в столицата, като Дяков предложил на Цацов да превози група чужденци през държавната граница със Сърбия, за което обещал да му плати 260 лева. Обвиняемият П. Цацов се нуждаел от пари и се съгласил да извърши превоза срещу договореното заплащане, а Ж. Дяков дал подробни инструкции за осъществяване на плана.
След като се уточнили, Дяков дал на Цацов ключ от микробуса и пари за гориво. Съгласно получените указания, П. Цацов отишъл на посоченото от Ж. Дяков място да вземе мигрантите. Хората се намирали в срутена постройка на около 100-150 метра от бежанския лагер, където две непознати за него лица организирали пътниците и им помогнали да се качат в микробуса. От там обвиняемият Цацов, заедно с чужденците, потеглил в посока с. Трекляно, обл. Кюстендил, а обвиняемият Дяков, заедно със свидетелката Б.И., тръгнал след него с таксиметров автомобил.
По пътя между гр. Перник и гр. Радомир Ж. Дяков изпреварил с автомобила П. Цацов, като през това време няколко пъти му се обаждал по телефона, интересувайки се как микробусът минал през патрула на изхода на София, а също така разпоредил да вземе още двама чужди граждани, което било изпълнено от Цацов в района на с. Копиловци. След като подминал крайпътната табела на с. Ломница, обвиняемият Цацов на няколко пъти получавал подробни указания от Дяков: къде да отбие, къде да изчака, къде да загаси фарове и да кара само на габарити, къде да ги включи отново и кога да продължи пътуването.
Междувременно на 12.07.2015г. в отдел „Противодействие на незаконната миграция“ постъпила оперативна информация за незаконно превеждане на мигранти през българо-сръбската граница в района на с. Ломница, обл. Кюстендил. Служителите в отдела били информирани, че около 30 мигранти ще бъдат транспортирани с микробус „Ситроен Джъмпер“ през селата Чуденци, Горни Кортен, Славчето и Метохия, откъдето ще бъдат преведени в Република Сърбия. Информацията била своевременно предоставена на ГПУ-Олтоманци при РДГП – гр. Драгоман.
Около 00.40 часа на 13.07.2015 г., в района на с. Ломница, служители в ГПУ-Олтоманци забелязали преминалия с висока скорост лек автомобил, а след няколко минути в близост до тях минал и микробусът марка „Ситроен“. Служителите на ГПУ последвали микробуса с пуснати светлини и звуков сигнал, като се опитали да го спрат. Шофьорът на микробуса първоначално не се подчинил на подадените сигнали, но след като достигнал разклона за селата Ивановци и Чуденци рязко спрял. При пристигане на място служителите видели, че на около 10 метра пред микробуса е спрял и таксиметровия автомобил. При извършената проверка били установени шофьорът на микробуса - обвиняемият П. Цацов, до него седели двама чужди граждани от Алжир и Палестина, водачът на таксиметровия автомобил – обвиняемият Ж. Дяков и свидетелката Б.И. При проверката на микробуса било установено, че в товарния му сектор се намират още 27 чужди граждани от Алжир, Мароко, Сирия, Ирак, Палестина, като част от тях не са навършили 16-годишна възраст, всички отговарящи на профила „нелегален мигрант“. На въпросите на полицейските служители обвиняемият Цацов отговорил, че „кара чужденци към границата със Сърбия“. П. Цацов и Ж. Дяков били задържани.
След приключване на разследването досъдебното производство било внесено с обвинителен акт в Районен съд – Кюстендил. В съдебно заседание Ж. Дяков сключил споразумение, с което му е определено наказание лишаване от свобода за срок от десет месеца, което е отложено за срок от 3 години, и глоба в размер на 1000 лв. ½ идеална част от товарния автомобил “Ситроен“ бил отнет в полза на държавата.
П. Цацов отказал да сключи споразумение, поради което делото ще бъде разгледано от друг съдебен състав.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети