Женева не познава цензурата: Няма да свали снимка, разсърдила Ердоган

DenNews.bg
27.04.2016
размер на текста:

Кметството на Женева отхвърли искането на Турция да премахне стенд от фотографска изложба, обвиняващ президента Реджеп Ердоган в смъртта на турски юноша.
Кметството „отстоява свободата на изразяване“ и „оставя в сила разрешението за тази изложба“, която ще продължи до 1 май, гласи изявление на градската управа. Стендът съдържа снимка на Белкин Елван, починал след нараняване при сблъсъци с полицията по време на антиправителствени демонстрации.
Белкин прекара 269 дни в кома, след като му бе нанесен удар по главата при сблъсъците с полиция в истанбулския парк Гези през май-юни 2013 година. Неговото раняване и последвала смърт наелектризираха протестите, съответно ожесточиха и полицейският отговор.
Снимка на Белкин е показана на фотографска изложба на открито в комплекса на ООН в Женева. Експозицията съдържа 58 стендове със снимки.
Текстът до снимката гласи: „Казвам се Беркин Елван. Полицията ме уби по заповед на турския премиер“. По време на размириците през 2013 година Ердоган бе премиер. Представител на женевския кантон бе разкрил, че след откриване на експозицията турски представители са поискали снимката да бъде премахната.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети