Треньорът победител: Дупница стана волейболен град, това е подарък за хората

DenNews.bg
21.04.2016
размер на текста:

Снимка: bgvolleyball.com

Всяка година, когато започваме подготовка аз залагам шампионска титла като цел. Понякога не се е получавало, но винаги съм преследвал най-високото отличие. Това заяви веднага след победата на финала над Славия треньорът на юношите старша възраст на Марек Юнион-Ивкони Христо Райчев. Наставникът стана известен с това, че няма загубен финал в треньорската си кариера. „Това ни е 5-тият финал за старша възраст, ние не сме губили никога финал. Но в 3 от 5-те случая полуфиналите бяха много тежки. Сегашният полуфинал не направи изключение и аз бях сигурен, че преодолеем ли отбора на Виктория, ще ни бъде по-лесно на финала“, заяви Райчев.
„Аз не съм правил подготовка с цел да спасим сезон, а да зарадваме хората в Дупница. Защото градът започна да придобива волейболен облик и има хора, които разбират от волейбол и други не чак толкова. За тези, които разбират това е подарък за тях, а тези, които не разбират нека да идват на другите мачове да почнат да разбират. Радостното е, че още преди да започне финалният турнир срещах хора на улицата, които ме питаха и се интересуваха и ми беше ясно, че залата ще бъде пълна. Хубавото е, че хората имат отношение и към детския волейбол“, каза още треньорът на шампионите. 

Снимки: DenNews.bg


Три индивидуални награди спечелиха играчи на Марек Юнион-Ивкони. За най-полезен състезател на турнира бе определен Кирил Котев. Преслав Йорданов бе отличен с приза за най-добър централен блокировач, а Николай Манчев бе избран за най-добър разпределител. Двама волейболисти на Славия също заслужиха индивидуални отличия – Илиян Преспов стана най-добър нападател, а съотборникът му Кристиян Петров бе избран за най-добро либеро. Призът за най-добър изпълнител на сервис пък отиде при Радослав Парапунов от тима на ЦСКА. „Тримата от нашия отбор, които са с индивидуални призове, си ги заслужиха. Общо 4-има са в младежки национален отбор, а това е едно признание, което говори, че сме си свършили работата през годината. Това са уроци, които ще бъдат полезни и в живота. Защото спортът освен зрелище, е и поуки и изграждане на характери“, посочи още Христо Райчев.
Според него обаче не са много състезателите от всичките 8 отбора, участвали на финалния турнир, които са готови за професионалния волейбол. „Политиката на нашия клуб е била винаги да вкараме в мъжкия отбор състезатели от школата. За голямо съжаление не са много волейболистите от участващите тимове, които са готови за мъжки волейбол. Това е показателно, че нивото у нас трябва да се доразвива, да се върнат старите школи, да се подобри квалификацията на треньорите, условията, финансирането и т.н.“, завърши Христо Райчев.
 

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети