В Германия въвеждат данък "джамия"

DenNews.bg
21.04.2016
размер на текста:

 В дебата за Закона за исляма по-голямата част от германските политици са единодушни, че трябва да бъде наложен по-строг контрол на джамиите и да бъде прекратено финансирането им от чужбина. За да стане възможно това обаче Александър Рандвар, член на фракционната група на ХСС във федералния парламент, предложи да бъде въведен данък "джамия" за издръжка на религиозните сгради на мюсюлманите в Германия, съобщава вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
Според Рандвар мярката е наложителна, за да "не се окаже, че финансираните от чужбина имами проповядват срещу нашите основни ценности". В това отношение "Германия често е твърде наивна", предупреди християнсоциалистът, който призова ситуацията да не бъде опростявана.
За отправна точка на политиците в Берлин би трябвало да послужи австрийският пример в това отношение, убеден е Рандвар. През януари 2015 г. законодателите във Виена приеха акт, който "дава на австрийските мюсюлмани серия от права, но и задължения". На задграничните дотации беше сложен край, а религиозните институции на мюсюлманите бяха регистрирани като обществени корпорации.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети