508 г. затвор за турски учител, насилвал деца

DenNews.bg
21.04.2016
размер на текста:

Турски съд постанови присъда от 508 години затвор на учителя Мухарем Буюктурук, който беше признат за виновен по обвинения в сексуално насилие над деца.
Той е насилвал 10 деца на възраст между 12 и 14 години по време на престоя им в частни пансиони на ислямски фондации.
54-годишният Буюктурук беше арестуван миналия месец и предизвика политически скандал, след като секуларистите в страната обвиниха правителството, че защитава ислямските организации.
Президентът Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) бяха обвинени, че защитават фондациите.
Учителят е давал частни уроци в апартаменти, наети от фондациите „Енсар“ (близка до управляващата партия) и „Каимдер“ в анадолския град Караман, където са били получени съобщения за сексуално насилие над деца за периода 2012-2015.
Ердоган лично се изказа по случая и нарече учителя "Перверзникът от Караман".
Самият Буюктурук отрече да е виновен и обвини полицията, че му е оказала натиск, за да признае неща, които не е извършил.
В същото време правозащитни организации разкритикуваха и делото, като според тях под отговорност трябва да бъдат подведени фондациите.
Разкритията за сексуалните посегателства, извършени от учителя Мухарем Буюктурук, добиха публичност едва след като един от насилваните ученици се доверил на психиатър. В резултат лекарят и родителите на детето подали жалба до прокуратурата в Караман.
В рамките на разследването по случая прокуратурата се натъкнала на още девет деца, които потвърдили сведенията. Предполага се, че още десетки деца са станали жертва на 54-годишния учител. Източник: dir.bg, БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети