Българска блокада на границата с Гърция за Великден. Подкрепяте ли?

DenNews.bg
21.04.2016
размер на текста:

Български превозвачи ще блокират всички гранични пунктове с Гърция за Великденските празници. Тежкотоварните автомобили ще спрат движението още от 29 април от 10.00 часа. Това съобщи председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски след срещата на ръководствата на превозваческите съюзи.
Решението е в отговор на февруарските протести на гръцките фермери, които близо месец възпрепятстваха движението на ТИР-овете по границите с България.
На 25 януари гръцки фермери блокираха ГКПП Кулата - Промахон. Фермерите в Гърция протестираха против новите закони за пенсионирането и намаляването на пенсиите, както и срещу повишаването на данъчните ставки за земеделските производители.
В последствие бяха блокирани и граничните пунктове „Илинден-Ексохи”, „Златоград – Термес“ и „Маказа – Нимфея“.
Фермерите не спазваха предварително обявения график, по който трябваше да се пропуска преминаването през пунктовете. Заради това официалните власти в България потърсиха съдействие от гръцката страна. Такова не бе получено и страната ни официално информира Европейската комисия за проблемите с граничните блокади от страна на протестиращи гръцки фермери и поиска Брюксел да се намеси, за да се възстанови нормалното движение на стоки и хора възможно най-бързо.
На 19 февруари български превозвачи организираха контрапротест на ГКПП „Кулата”, но няколко дни блокадата беше вдигната на всички гранични пунктове от българска страна.
Въпреки това българските превозвачи изразиха готовност да затворят границата с Гърция по време на предстоящите празници – Великден и Гергьовден, с цел да се нанесе удар по туризма на Гърция, като се блокират вносът и износът на храни в страната.
През февруари шофьорите планираха блокадата на границата да бъде от 31 април до 7 май.
По данни на Института за анализи и оценки в туризма около 540 000 българи смятат да пътуват за Великден и Гергьовден. Около 140 000 ще са българите, които ще прекарат празничните дни в чужбина - основно в Гърция, Сърбия и Румъния.

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ БЛОКИРАНЕТО НА ГРАНИЦАТА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ? ВИЖТЕ И СЕ ВКЛЮЧЕТЕ В АНКЕТАТА НИ В РУБРИКАТА КОМЕНТАРИ

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети