Тимчев започва съкращения в общинската болница

DenNews.bg
15.04.2016
размер на текста:

Процедура за съкращения на персонала на общинската болница в Дупница влизат в ход от понеделник, 18 април. Това стана ясно, след като временният управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Росен Тимчев поиска и получи разрешение от Общински съвет за съкращения до 30%. По договор управителят може да съкращава щатове, без решение на ОбС, до 10% от броя на персонала. В мерките, приети и възложени от Общински съвет, за изпълнение от страна на Тимчев още при назначаването му също е записано, че реформата на болницата изисква съкращения до 30%. Искането за решение от страна на ОбС от Тимче обаче бе обяснено с юридическата страна на процедурата, за да не последват съдебни обжалвания от страна на освободените и съответно изплащане на обезщетения.
Пред общинските съветници Тимчев обясни, че вече е закрил 30 незаети щата, но се налага и съкращаването на служители. Уверението е, че то няма да засегне лекарския персонал, отнася се предимно за медицински сестри и санитари.
Опасенията, че толкова голям брой съкращения може да означава закриване на цели отделения бяха отвхърелни от Тимчев.
Записаното в предложението „масови съкращения” пък ужаси част от съветниците, но с помощта на юристът на ОбС Милен Попов бе обяснено, че всяко съкращения на над 10% от персонала се третира от закона с този термин. Задължително при започване на съкращенията ще бъде уведомено Бюрото по труда и синдикатите, с които трябва да бъдат проведени и срещи.
На сесията стана ясно още, че за през идната седмица ще се проведе съвместно заседание на икономическата и здравната комисии, на което Тимчев ще обяви повече подробности за съкращенията. След изразено искане от страна на съветници се стигна до решението на заседанието да присъстват и съветници, които не са членове на двете комисии.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети