Дяково с временен кмет до провеждането на нови избори

DenNews.bg
15.04.2016
размер на текста:

Временно изпълняващ длъжността кмет на село Дяково бе избран днес от Общински съвет-Дупница. Валентина Зашева ще изпълнява функциите на наместник до провеждането на избори, което се налага след решението на Върховен административен съд за касиране на резултатите от вота през есента.
Групата на БСП в местния парламент изрази опасения, че е възможно Зашева, която е кадър на ГЕРБ, да повлияе на предизборната кампания, което обаче бе отхвърлено като възможност от съветника и областен координатор на партията Емил Гущеров.
В зала се чуха позитиви за Зашева, която е била кмет на селата Тополница и Делян, и в крайна сметка за назначаването й „против” се обявиха само трима от общинските съветници.
До нови избори в село Делян се стигна след обжалване на избора на Росица Илиева от страна на ГЕРБ и загубилия кандидат Здравка Тонева. На първа инстанция Административен съд-Кюстендил прие, че резултатите са недействителни, а ВАС потвърди определението и касира вота.
Причината е, че двама членове на секционна избирателна комисия са гласували, въпреки че са нямали право на глас, тъй като нямали адресна регистрация в Дяково.
Иначе при повторното броене бе установено, че няма грешно отразяване на гласовете за Илиева и Тонева. При общо 274 избиратели в Дяково от правото си на глас са се възползвали 205 души. 101 са действителните бюлетини за кандидата на БДЦ, а за кандидата на ГЕРБ Тонева - 100.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети