ОбС-Дупница даде зелена светлина за поемане на овърдрафт кредит от 500 000 лв.

DenNews.bg
15.04.2016
размер на текста:

 Поисканият от кмета Методи Чимев овърдрафт кредит от 500 000 лв. получи зелена светлина от страна на Общински съвет-Дупница. Докладната бе подкрепена единодушно от съветниците от всички политически багри на сесията днес, но преди това кметът бе помолен да даде повече разяснения за какво ще се харчат парите и защо се налага поемането на кредита.
Методи Чимев обясни, че средствата ще бъдат разходвани единствено за бързо разплащане по проекти, по които общината е длъжна на осигури съфинансиране. Стана ясно, че досегашната практика за поемане на заеми от фонд ФЛАГ вече е неизгодна, тъй като Министерски съвет не поема дължимата от общините лихва от 5%.
Изгодното с овърдрафт кредита е, че се плаща лихва само на разходените средства, а те ще се връщат щом общината има възможност за това.
„Идеята е да не се притесняваме дали можем да направим плащанията по даден проект. Знаете, че наред с безвъзмездното финансиране, което получаваме, трябва да осигурим собствени средства”, посочи Чимев. А само към момента по спечелени проекти пред община Дупница стои разплащане на: по изготвянето на Общ устройствен план средства в порядъка на 120-130 000 лв. и около 36 000 лв. ДДС; 50 000 лв. по проектирането на подмяната на ВиК-мрежата на жк „Бистрица”, около 140 000 лв. за строително-ремонтните дейности по 9 обекта, обновени от т.нар. Норвежка програма и около 140 000 лв. за енергийната ефективност на 8 училища и детски градини.

 

В момента тече подготовка за осъществяане на подмяна на уличното осветление по селата,

 

обяви още кметът Чимев. Там участието на общината също ще бъде от порядъка на 150 000 лв.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети