Опасна болест мори добитъка, областните дирекции по безопасност на храните са в повишена готовност

DenNews.bg
14.04.2016
размер на текста:

 Областни дирекции по безопасност на храните в цялата страна са приведени в състояние на повишена епизоотична готовност. Изцяло е забранено движението на едри преживни животни на територията на областите Благоевград, Бургас, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, София град, София област, Стара Загора, Хасково и Ямбол, както и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни. Изключение се прави само когато те се транспортират до кланица, с цел незабавно клане, но след писмено уведомление и получено разрешение от Централно управление на БАБХ.
Причината: Българска агенция по безопасност на храните констатира огнище на Заразен нодуларен дерматит (Lumpy Skin Disease) по животни в селата Воден и Черногорово, община Димитровград, област Хасково. Съмнението за болестта е установено по време на постоянните клинични прегледи, които се извършват в пограничните райони от юни 2015 година заради констатирани огнища на болестта в Гърция и Турция. Това наложи провеждането на извънредно заседание в град Велико Търново на началник-отделите Здравеопазване на животните към Областните дирекции по безопасност на храните от цялата страна, за координиране на действията по ограничаване на болестта.
Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека, но нанася сериозни икономически загуби и има летални последици за едрите преживни животни. Всички едри преживни животни, болни от болестта заразен нодуларен дерматит, както и контактните с тях животни в село Воден и село Черногорово, община Димитровград, област Хасково се умъртвяват по хуманен начин и ще бъдат загробени с цел да се намали риска от разпространение на болестта в страната. Извършва се механично почистване и многократна дезинфекция на сградите, помещенията, местата за животни и оборудването, включително и превозните средства в констатираните огнища. В 30 километрова зона около двете населени места се извършват дезинсекции с цел намаляване на популациите от кръвосмучещи насекоми, които са разпространител на заразата. Стопаните с умъртвени животни ще бъдат обезщетени.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети