Най-големите изненади в квалификациите за Евро 2016

DenNews.bg
12.04.2016
размер на текста:

 Евро 2016 вече чука на вратата, а с наближаването на първия мач вълнението постепенно се надига. Шампионатът във Франция ще е първият с 24 отбора и въпреки че България няма да участва на него, очакванията са за много интересно първенство, в което неизвестните са доста.

Домът на всички футболни фенове по време на Евро 2016 пък ще бъде Gong.bg, където по традиция ще има специализирана секция за първенството.

Преди да се съсредоточим върху това, което предстои във Франция между 10 юни и 10 юли, ще си припомним какво се случи в квалификациите за Европейското и ще отличим седемте най-големи изненади в тях.

7. Леката дрямка на гиганта

Обикновено Германия е категорична в своите квалификации. А когато Бундестимът тъкмо е станал световен шампион, то очакванията са само за победи в квалификациите. Отказалите се основни футболисти в лицето на Филип Лам, Пер Мертезакер и Мирослав Клозе обаче оказаха своето влияние и Германия далеч не бе познатата машина в квалификациите. Тимът на Йоги Льов все пак стигна до първото място в група D, но загуби от Полша и Ирландия. Островитяните така и не бяха победени, след като измъкнаха равенство и насред Германия. Дали колебанията в играта на световните шампиони ще останат само в квалификациите, предстои да видим.

6. Перфектната Англия

И докато Германия изпитваше затруднения, отличникът в квалификациите бе малко изненадващ. След като феновете на Англия бяха свикнали на разочарования, сега "трите лъва" просто бяха перфектни. Момчетата на Рой Ходжсън подходиха сериозно към квалификациите и се превърнаха в единствения отбор с 10 победи от 10 мача.

5. Надигането на Острова

Често пъти именно Англия бе единственият отбор от Острова, участник на големи първенства. Да, ама този път не! Защото на Евро 2016 ще участват отбори като Ирландия, Уелс и Северна Ирландия. И докато за Ейре това донякъде може да спадне в графата очаквано, то Уелс и Северна Ирландия изненадаха дори собствените си фенове. Велики футболисти като Райън Гигс, Иън Ръш, Роби Савидж и Гари Спийд не успяха да сторят това, което направиха Гарет Бейл, Аарън Рамзи и Ашли Уилямс, а именно да закарат Уелс на голямо първенство. В кампанията Бейл реализира 7 гола, а тимът демонстрира и перфектна игра в отбрана - само 4 допуснати гола в тежка група с Белгия и Босна и Херцеговина. И докато Уелс се завръща на голямата сцена, то Северна Ирландия ще бъде на нея за първи път, след като дори успя да спечели група F.

4. Страхотната защита на Румъния

Ако преди началото на квалификациите някой ви бе казал, че Румъния ще бъде отборът с най-малко допуснати голове, едва ли щяхте да повярвате. Но именно това се случи. Северните ни съседи проведоха отлична кампания в група F, в която допуснаха едва 2 гола в 10 мача като не загубиха нито един двубой и заслужено намериха място във Франция.

3. Албания може, ние не

За съжаление горчивината от липсата на България на Европейското е още по-голяма, когато виждаме какви отбори, които доскоро смятахме за много под нашето ниво, ще участват на първенството на Стария континент. Безспорно един от тези тимове е този на Албания, който сензационно зае второ място в група I. Зад албанците останаха футболни сили като Дания и Сърбия.

2. Чудото Исландия

На Евро 2016 обаче ще има още по-изненадващ участник. Една държава с малко над 300 хиляди души население, горе-долу колкото това на Пловдив. Една държава, която до преди няколко години влизаше в категорията "футболни джуджета". Става дума за Исландия! Исландците въведоха политика за насърчаване на футбола в страната, бяха построени много терени, бяха обучени много треньори и резултатите не закъсняха - директно класиране в може би най-тежката група в компанията на Чехия, Холандия и Турция!

1. Без Холандия на Евро 2016

И докато класирането на доста държави бе сензация, то най-голямата изненада безспорно е липсата на шампионата на един футболен колос в лицето на Холандия. Когато стана ясно, че 24 отбора ще играят на Европейското, надали някой е очаквал, че е възможно сред тях да липсва някоя от големите футболни сили на Стария континент. Именно това обаче се случи с "лалетата", които въпреки страхотните си футболисти, се сгромолясаха, оставайки на едва четвърто място в група А след Чехия, Исландия и Турция. Ариен Робен и компания успяха да загубят от всичките си конкуренти като в края дори не бяха в битката за третото място. Така "лалетата" ще гледат Европейското по телевизорите, да видят какво ни е на нас всеки път...

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети