Обвиниха в корупция най-богатия банкер в света

DenNews.bg
01.04.2016
размер на текста:

Банкер, смятан за най-богатия в сферата, бе обвинен официално от бразилската прокуратура за участие в корупционна схема
Според влиятелните списания "Форчън" и "Форбс" състоянието на 77-годишния Джоузеф Сафра достига над 18 милиарда долара.
Той е собственик на холдинга "Сафра груп", към който е и бразилската банка „Банко Сафра”.
Освен милиардера, притежаващ между другото и прочутия лондонски небостъргач "Мери Екс" с формата на корнишон, обвинения са повдигнати и срещу петима служители от "Сафра груп". Те са заподозрени в подкуп на чиновници с цел укриване на данъци.
Според властите общата сума на дадените рушвети възлиза на 4,2 милиона долара, а финансистите са натрупали до момента дългове към държавата почти за 500 милиона.
"Престъпните намерения на групата са отразени в разнообразните разговори и разменени съобщения, приложени към обвинителния акт", заявяват прокурори.
Банкерът Сафра е обвинен, че е дал съгласието си за плащането на над 4 милиона долара под формата на подкупи на данъчни одитори. В замяна на тези подкупи, одиторите е трябвало да намалят или анулират глоби, наложени на холдинга му за неплатени данъци.
Самият банкер не е бил директно замесен във воденето на преговори за плащането на тези подкупи, но записани разговори показват, че Жоао Инасио Пуга, бивш шеф в „Банко Сафра”, е информирал милиардера за хода на преговорите. Самият Пуга е договорил схемата за плащане на тези подкупи. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети