50 лв. глоба и три месеца без социални помощи, ако не гласуваме

DenNews.bg
07.03.2016
размер на текста:

Наказание за хората, който не гласуват. Това предвижда проектозакон, предложен от Патриотичния фронт и приет на първо четене от депутатите. Предложената санкция е 50 лв. глоба и спиране на социалните помощи за три месеца.
"Задължителното гласуване ще легитимира едно управление и ще повиши ангажираността на хората към процеса. Това задължение ще ги направи по-отговорни към подобно решение", заяви днес в „Здравей, България" по Нова телевизия съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.
"Нашият законопроект е насочен и към тези маргинализирани групи, които са изключително мотивирани да гласуват и които променят избора на народа", допълни той.
Симеонов даде пример с няколко страни, където задължителното гласуване вече е факт и където има различни форми на санкции, които работят - Белгия, Люксембург, Кипър, Гърция, Франция, Австрия, Италия.
"Гласуването не е конституционно задължение, а административно. Освен плащането на данъци, за съжаление други задължения българският гражданин като че ли няма. В края на краищата това е не само право, но и задължение на всеки гражданин към държавата", аргументира се още Валери Симеонов.
Относно проблема с „мъртвите души" в избирателните списъци, той обясни, че е предвидена така наречената активна регистрация, която е около месец преди изборите.
"Предлагаме още в държавите, които не са в ЕС, гласуването да става само в посолствата и консулствата", поясни Симеонов, визирайки Турция.
Друго предложение е забраняването на подаръци в изборната кампания. Предвиждат се още облекчения за инвалидите, които гласуват, както и създаването на щабове между прокуратурата и полицията за бърза реакция при нарушения по време на избори.
Източник: novanews.bg

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети