Тичането ще предпази черния ви дроб, ако често посягате на чашката

DenNews.bg
05.03.2016
размер на текста:

 Джогингът и други аеробни натоварвания могат да защитават черния дроб от възпаления и увреждания, свързани с употребата на алкохол, смятат учените от Медицинската школа на университета в Мисури.
Известно е, че пиянството води до сериозни проблеми със здравето, включително развитие на мастна болест на черния дроб, цироза и рак. Както отбелязват авторите на изследването, прекомерната употреба на спиртни напитки се явява една от най-разпространените причини за хронична чернодробна недостатъчност.
Предишни изследвания са установили, че алкохолизмът предизвиква изменения в белтъчните структури на черния дроб и води до необратими последствия.
Изследователят Джамал Ибда и колегите му са провели експерименти с мишки с високо ниво на физическа активност. Специалистите се интересували от влиянието на метаболизма върху нивото на възпаление и увреждане на черния дроб, свързани с алкохола.
По време на опитите една група гризачи редовно била подлагана на действието на алкохол в продължение на 6 седмици, а друга група се смятала за контролна. Както се оказало, мастните отлагания в черния дроб на „пиещите“ мишки се оказали повече.
Но както установили учените, редовната употреба на алкохол не предизвиквала силни възпалителни процеси в черния дроб. Повишената физическа активност очевидно защитавала от метаболитна дисфункция, която в крайна сметка води до необратимо увреждане на черния дроб.
Изследователите са открили също така, че употребата на алкохол не предизвиквала забележителен ръст на нивото на триглицериди, инсулин или глюкоза в кръвта – те се оказали приблизително същите, както и при представителите на контролната група гризачи.
Резултатите от изследването са публикувани в изданието Biomolecules.

 

Източник:Actualno.com

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети