Общинската болница в Дупница разширява дейността си, водят се преговори с топ медици

DenNews.bg
31.03.2016
размер на текста:

Общинската болница в Дупница не само ще запази пълния обем клинични пътеки, по които е работила досега, но и ще разшири дейността си. Това обеща управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Росен Тимчев. Новите клинични пътеки ще бъдат по гастроентерология и вътрешни болести.
„Вътрешно отделение е едно от най-силните в общинската болница, но и не само за нашата болница. Завеждащият д-р Елена Гюзелева е изключителен специалист и терапевтичният блок е на много високо ниво”, коментира Тимчев.

 

Той сподели още една добра новина, но само на половина: Водят се преговори с топ медици, които да работят с общинската болница.

 

Новият управител обаче не разкри имена, тъй като все още текат част от преговорите и няма подписани договори.
Все още става неясна съдбата на хемодиализата и пневмофтизиатричното отделение, които работят на загуба и на сесия на Общински съвет бе предложено закриването им.
Неотложният кабинет, чието закриване също бе обсъждано, обаче остава да работи. Това гарантира Тимчев, след като е проведена среща с джипитата и е съгласувано кабинетът да получава не по 5 ст., както досега, а по 11 ст. на пациент. Това ще осигури достатъчно финансов ресурс за дейността на кабинета.
На ПФ отделението и на псiхиатрията Тимчев е дал срок, в който да покажат резултати за финансово обезпечаване на дейността. „За хемодиализата обаче проблемът е реален. Разходите текат ежемесечно, а се обслужват 3-4 пациенти, които не са достатъчни са покриване на разходите. Имам желание да търсим разрешение, но трябва да сме реалисти - няма да можем да спасим всичко”, коментира управителят.
Хирургията в последния месец е работила с темпове, които ако се запазят, дейността също ще бъде гарантирана безпроблемно. Проф. Шери Таджер ще продължи да оперира в общинската болница, като към момента се изясняват договорните отношения, които може да бъдат променени. Договорът на сина на проф. Таджер обаче ще бъде прекратен от утре, тъй като той заминава на специализация в Германия.


Съкращения на щатове

 

Към момента текът съкращения на незаетите щатове, около двайсетина, а придобилите право на пенсия получават възможността да се пенсионират.
„Моето голямо желание беше структурните промени да влязат в сила от 1 април, но това няма да се случи заради административни и юридически срокове, които трябва да изчакаме. Частично промените ще се случат от средата на април и напълно от начало на месец май. Не е проблем обаче да изчакаме 15-ина дни, особено щом 15 г. не са правени никакви реформи”, коментира Тимчев.
Вероятно освен свободните щатове ще бъдат съкратени и други. „До момент връчваме само предизвестия за пенсиониране на хора с право на пенсия. Като работодател даваме това право. Никой не е уволняван по друг член”, посочи още управителят.

 

Бели пари за грешни разходи

 


„Това което ме притеснява е, че непрекъснато излизат неща, които не бяха установени по време на проверката в болницата и за които не знаех. Излизат задължения, което ме притеснява. Притеснява до степен, че съм готов да обсъдя юридическа възможности да предизвикам външен одит. Ще видя какви са законовите възможности и ще поискам такъв одит, за да бъда спокоен. Изключително съм недоволен и ядосан, че се е допускало при ремонти на линейки да се изписват части и материали, които реално не са извършени и влагани. Напомням, че това е престъпление – документна измама – и се наказва по Наказателния кодекс с ефективна присъда затвор. Няма да се поколебая нито за минута на база на информация, която установя да дам на прокурор, всеки които е разписвал подобни фактури. Не може да разбирам, че най-новата линейка, дарена от Актавис, е вкарвана за ремонт, защото състоянието й е лошо. По документация на тази линейка не е правен ремонт, а в същото време имам фактури за извършени ремонт и то за сериозни стойности. Само едната фактура от декември месец е за 1564 лв., а ремонтът, който се наложи сега е за около 1500 лв. Поискал съм оценителна комисия да извърши проверка и да излезе с протокол. Невъзможно е при ремонт, извършен през декември да се налага пак да ремонтираме, защото всичко е потрошено. Допускам, че може и за други автомобили да излязат такива неща. А това са линейки. С тях се карат болни хора. Може обаче да се случи така, че линейката няма да стигне до болницата”, обясни още Росен Тимчев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети